Omikron se šíří Českem. Podle výrobce PCR testů už tvoří zhruba 15 procent všech vzorků

Resort zdravotnictví předpokládá, že rychlé šíření koronavirové varianty omikron, která byla poprvé objevena na jihu Afriky, způsobí v lednu další vlnu pandemie.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Koronavirová varianta omikron se šíří Českem. Podle dat Státního zdravotního ústavu potvrdily celogenomové sekvenace 57 případů nákazy omikronem do minulé neděle. Podle výrobce PCR testů společnosti Diana Biotechnologies tak toto číslo tvoří už teď zhruba 15 procent všech vzorků. V Praze dokonce ještě víc. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek ve středu řekl novinářům, že omikron přinese další vlnu epidemie na poslední lednový a první únorový týden.

Omikron je už ve většině krajů

Laboratoře podle týdenní zprávy Státního zdravotního ústavu za poslední týden odhalily do 26. prosince diskriminačními testy dalších 108 podezření na variantu omikron, což je zhruba 0,6 procenta. Podobně jako výrobce testů i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek odhaduje, že počet nákaz omikronem tvoří 10 až 15 procent.  Případy omikronu už byly zaznamenány ve většině českých a moravských krajů.

Před komunitním šířením varianty omikron varoval zdravotní ústav už před týdnem. Podle jeho údajů vzorky s podezřením na tuto mutaci zachytily předchozí týden laboratoře v Praze, Brně, Olomouci, Hradci Králové, Liberci, Zlíně, Havlíčkově Brodě, Českých Budějovicích nebo Ostravě.  Provedeno bylo více než 17 tisíc podrobnějších diskriminačních PCR testů. Drtivou většinu 98 procent případů tvořila varianta delta. Celogenomovou sekvenací bylo za celý rok vyšetřeno téměř 20 tisíc vzorků.

Monoklonální látky nejsou účinné

V Česku platí od 26. prosince mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které diskriminační PCR nařizuje u všech vzorků lidí, kteří při odběru nahlásili, že mají příznaky nákazy koronavirem. „Předpokládáme, že se varianta omikron zásadně rozšíří v ČR již v průběhu začátku ledna 2022,“ cituje odůvodnění ministerského opatření Deník. Resort rovněž upozornil, že monoklonální látky, které mají zabránit vážnému průběhu onemocnění covid-19, nejsou proti omikronu dostatečně účinné.

Výrobce testů před nakažlivějším omikronem varoval. „Zda tato varianta bude způsobovat stejný, méně závažný nebo naopak vážnější průběh a více úmrtí, o tom zatím nic nevíme. Varováním ale je, že vyšší nakažlivost u dříve objevených variant vedla i k větší smrtnosti,“ uvedl na svém webu s tím, že omikron je nevyzpytatelný vzhledem k vysokému počtu mutací spike proteinu. Varianta alfa měla podle výrobce PCR testů o 65 procent více úmrtí než původní varianta viru z čínského Wu-chanu a delta o 130 procent proti původní.

Diskuze Vstoupit do diskuze
144 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články