Covidový přehled: Zpřísňování opatření a jak se zachovat po kontaktu s nakaženým?

Když je test na koronavirus pozitivní, musí lidé do izolace a je jedno, zda jsou očkovaní, či nikoliv. Praktický lékař nebo hygienická stanice mu vystaví neschopenku.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Počty nově nakažených koronavirem klesají, ale situace je nadále vážná a nemocnice jsou stále kvůli péči o covidové pacienty přetížené. Podle některých ukazatelů šíření nákazy v Česku stagnuje a mohlo by postupně zpomalovat. Vláda proto nepřipravuje zatím zpřísnění stávající opatření. Uvažovala o tom, že by se ještě před Vánocemi znovu omezil počet lidí na vnitřních hromadných akcích nebo že by děti ve školách nosily při výuce respirátory. Pravidla, která jsou nyní v platnosti, mohou být pro řadu lidí nepřehledná.

Jiná pravidla

V reakci na vývoj epidemie se totiž opatření pro očkované i neočkované mění. Je složité se v nich vyznat, protože pro každou skupinu platí jiná. Pokud ale člověk má pozitivní test na koronavirus, je jedno, zda vakcinací prošel či nikoliv. Musí do izolace. Praktický lékař nebo hygienická stanice mu vystaví neschopenku. Pokud v izolaci stráví minimálně dva týdny a současně poslední tři dny nemá příznaky covidu-19, je považovaný za zdravého a nemusí na test. Pokud příznaky trvají, je nutné kontaktovat lékaře.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Test na covid

Po pozitivním testu nakaženého kontaktuje hygienická stanice, aby vytrasovala kontakty, s nimiž přišel v posledních dvou dnech do styku. Rizikový kontakt je ten, který trvá déle než pět minut ve vzdálenosti kratší než 1,5 metru a lidé nemají ochranu dýchacích cest, tedy respirátor. Využít podle Blesku nakažený může takzvaný sebetrasovací formulář, který přijde na mobil prostřednictvím SMS zprávy. Vyplnit má jméno, příjmení a telefonní číslo osoby, s nimiž se setkal.

Karanténa, nebo izolace

Hygiena se vytrasovaným kontaktům ozve. Ty pak musí mezi pátým a sedmým dnem od setkání s nakaženým absolvovat PCR test. Žádanku na něj vystaví hygienická stanice. Dokud nemají výsledek testu, musí nastoupit do karantény. Pokud test bude negativní, je ukončena sedmý den. Když na test nepůjdou, zůstávají v karanténě 14 dní od kontaktu s pozitivním člověkem. Pokud vytrasovaný člověk má dokončené očkování, nebo prodělal covid-19 v uplynulém půlroce, karanténu nastoupit nemusí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Testování na covid-19

Ale i to má háček. Do karantény nemusí, pokud nemá příznaky anebo pokud s nakaženou osobou nesdílí společnou domácnost. Když jste se setkali s nakaženým, ale hygiena vás nekontaktovala, plně očkovaní mají hrazený PCR test ze zdravotního pojištění. Pojmy karanténa a izolace mohou být matoucí. Podle covidového portálu je rozdíl v tom, že v izolaci jsou osoby už nakažené. Karanténa slouží pouze k oddělení osob, u nichž je na nákazu podezření, ale ta ještě nebyla prokázána ani vyvrácena.

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články