Pacienti čekají kvůli covidu dlouhé měsíce na plánované operace. Nemocnice jsou ve skluzu a zdravotníci na pokraji sil

Covid omezil neakutní operace. Pacienti nejdéle čekají na výměnu kyčelního kloubu, může to trvat až dva roky. Ministr Válek chce nemocnice motivovat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Epidemie koronaviru už druhým rokem omezuje běžný život všech lidí. Ve velkém se dotkla nemocnic, které musí odkládat operace. Na výměnu kloubu tak pacienti čekají i dva roky. Zaběhnutý chod nemocnic byl také tento rok z velké části ovlivněn epidemií covidu. Zdravotnická zařízení musela hned od začátku kvůli vysokým počtům hospitalizovaných pacientů odkládat neakutní péči. Pomalu se k ní nemocnice začaly vracet až v dubnu, kdy klesaly počty nakažených. Stejná situace se bohužel zopakovala na podzim.

Operační skluz se jen tak dohnat nepodaří

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na to upozorňoval už v polovině října: „Omezení odkladné péče opravdu už teď někde hrozí, bylo by to pro mě tragické.” Jeho obavy se později opravdu potvrdily a i na konci roku se neakutní operace dál odkládají. Do roku 2022 proto nemocnice zamíří s dlouhým čekacím listem. Kdy odložené operace doženou zatím neví. Může to ale trvat i desítky měsíců.

iZdroj fotografie: Unsplash
Nemocnice

Když jednotlivé nemocnice porovnaly počet zákroků, které provedly před začátkem pandemie covidu a letos, vyšel jim pokles o čtvrtinu až třetinu. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) je chce k co nejrychlejšímu dohánění odložených operací motivovat a zákroků, u kterých během pandemie nejvíc vzrostly čekací lhůty, chce navýšení úhrad od pojišťoven. „Čím více výkonů nemocnice udělá, tím více peněz dostane,“ vysvětlil ČT24.

Nejdéle se čeká na výměnu kyčle

„Odložené zákroky samozřejmě představují velký problém a zátěž pro správné fungování nemocnice,“ popsala mluvčí pražské Fakultní nemocnice Bulovka Eva Libigerová pro iDnes. Pacienti jsou ze situace nešťastní. Například v nemocnici v Uherském Hradišti, nebo u svaté Anny v Brně, mohou teď na náhradu kyčelního kloubu čekat i dva roky místo jednoho. Dvojnásobně se protáhla také čekací lhůta i v Kolíně, a to z šesti měsíců na celý jeden rok. Až tři roky si na neakutní operace počkají pacienti ve Fakultní nemocnici Olomouc.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Pacient

O něco lepší je situace u operací žlučníku. V Uherském Hradišti se čekací doba na operaci nezměnila. Pacienti si tedy na zákrok počkají několik týdnů. V Brně se doba čekání na operaci protáhla oproti dřívějšku zhruba o čtrnáct dní, v Kolíně pak o čtvrt roku. Existují ale také nemocnice, kde se musí pacienti, kteří operaci žlučníku potřebují, obrnit trpělivostí. Například v Karviné-Ráji dříve čekali maximálně dva měsíce, teď musí vydržet i rok.

Diskuze Vstoupit do diskuze
61 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články