Uživatelé kokainu ničí životní prostředí, zaznělo na klimatické konferenci OSN

Jedním z problémů našeho životního prostředí je úbytek lesů. Kolumbijský prezident kritizuje uživatele kokainu, kteří významnou měrou přispívají k odlesňování planety.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

V rámci konference Organizace spojených národů poskytl deníku Financial Times (FT) rozhovor kolumbijský prezident Iván Duque. Konference, která se koná ve skotském Glasgow, se zabývá změnou klimatu. Prezident uvedl, že životní prostředí ničí uživatelé kokainu. Díky nim se prý planeta odlesňuje. Informaci o výroku prezidenta v deníku Financial Times přinesla Česká televize.

Pěstování koky ničí pralesy

Podle kolumbijského prezidenta jsou uživatelé kokainu nezodpovědní a ničí planetu. „Ti, co užívají v různých zemích kokain a vášnivě mluví o nutnosti chránit životní prostředí, si neuvědomují, že užívání kokainu životnímu prostředí velmi škodí,“ řekl prezident. Uvedl, že kvůli pěstování koky na jednom hektaru půdy byly v Kolumbii zničeny dva hektary tropického lesa.

Právě Kolumbie je přitom největším producentem koky, která je hlavní surovinou pro výrobu kokainu. Odhad OSN říká, že v Kolumbii je koka pěstována na 143 tisících hektarech a stále vznikají nové plantáže. Podle deníku FT je lze nalézt i v chráněných rezervacích a národních parcích.

Koka jako lék místních obyvatelů

Pro mnohé chudé obyvatele Kolumbie je pěstování koky velmi dobrým způsobem obživy. Tamní vláda je kritizována, že v roce 2016 nepomohla s levicovými povstalci. Území, které povstalci zabrali, se totiž stalo předmětem bojů ozbrojených gangů a také zájmem ilegálních těžařů, kteří k odlesňování velmi negativně přispívají.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Keř koky

Listy keře, který se správně jmenuje rudodřev koka, se však nepoužívají jen k výrobě narkotika. Obyvatelé vysokohorských oblastí And části keře používají jako přírodní lék proti různým nemocem, je pro ně také zdrojem energie i vitamínů. Ti však na rozdíl od výrobců drog příliš významně k odlesňování nepřispívají. V jejich jídelníčku se koka ostatně objevuje již tisíce let. Kolumbijský prezident se rozhodl na problematickou situaci reagovat tak, že spolu s dalšími stovkami státníků podepsal dohodu, která je zavazuje zastavit odlesňování do roku 2030.

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články