Letos ve velkém řádí mimo covidu i chřipka. Kde je situace nejhorší?

Hygienické stanice ve všech krajích aktuálně řeší nezvykle rychlý nástup akutních respiračních onemocnění včetně chřipky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Každý rok na podzim dochází k nárůstu počtu pacientů s respiračními onemocněními. Podle krajských hygienických stanic je ale letos nástup neobvykle brzký. Středočeský kraj hlásí aktuálně 1410 případů na 1 milion obyvatel. V této části země je nejvíce nemocných v okrese Benešov, naopak nejméně v okrese Beroun, jak informuje server TN.cz.

Moravskoslezský kraj je na tom nejhůře

Pod respirační onemocnění se řadí velký počet virových a bakteriálních onemocnění, které mohou postihnout děti i dospělé. Typickým znakem pro ně je, že jsou velmi nakažlivé. Mezi nejznámější respirační onemocnění patří právě chřipka. V rámci republiky je z hlediska tohoto respiračního onemocnění nejhorší situace aktuálně v Moravskoslezském kraji. Tam činí nemocnost mezi 3 až 4 tisíci na 1 milion obyvatel.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nemocná rodina

Naopak mezi kraje s nejlepší situací se řadí Karlovarský a Jihočeský a velmi dobře je na tom také Praha. Všechny zmiňované oblasti mají nemocnost mezi 500 až 1000 na 1 milion obyvatel. Hygienici z Moravskoslezského kraje označují za typické příznaky chřipky náhlou horečku, třesavku, zchvácenost a bolest svalů. Postupně se může objevit také suchý a dráždivý kašel, bolest v krku, pocit ucpaného nosu, avšak bez rýmy a sekrece.

Ideální termín k očkování

Teplota těla může být při chřipce do 38 °C, ale v některých případech může vystoupat i nad 40 °C. Pokud nenastanou komplikace, nemoc trvá zhruba 3 až 7 dní. V loňském roce se chřipka na podzim díky pandemii covidu-19 téměř neobjevila. K jejímu vymizení přispělo dodržování rozestupů a zakrytí dýchacích cest, čímž bylo zabráněno jejímu šíření.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena s chřipkou

To ale může představovat problém v roce letošním. Někteří odborníci se domnívají, že lidem kvůli loňské absenci chřipky chybí protilátky a onemocnění se tak může začít šířit mnohem rychleji než v letech předchozích. I proti chřipce se ale dá očkovat. Nejvhodnější je podání vakcíny před chřipkovou sezónou, která běžně v Česku probíhá mezi prosincem a březnem. Proto se za ideální termín očkování proti chřipce považuje říjen a listopad.

Diskuze Vstoupit do diskuze
114 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články