Podvodníci přes internet mají žně. Žena z Brna přišla přes noc o tři miliony korun, chtěla jen prodat lyžařské boty

S blížícími se vánočními svátky policisté varují před podvodníky. Důvěřivci jim posílají statisíce korun, nebo údaje o svých platebních kartách.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

S koncem roku policie eviduje také zvyšující se internetovou kriminalitu. Lidé by rozhodně neměli nikomu sdělovat informace o své platební kartě, nepřeposílat potvrzovací kódy neznámým lidem ani instalovat software pro vzdálenou správu počítače. Podvodníci lákají lidi například na investici do kryptoměn, nebo se vydávají za cizince, kteří touží po lásce.

Důvěřivá žena podvodnici nadiktovala přístupové kódy

Kriminalisté na jižní Moravě za tento rok zaznamenali téměř tisícovku případů internetové kriminality. Vzniklá škoda přesahuje 150 milionů korun. Jeden z příběhů přinesla například ČT24. Důvěřivá žena z Brněnska přišla přes noc o tři miliony. Začalo to přitom jejím inzerátem na internetovém portálu, na kterém prodávala za 1500 korun použité lyžařské boty. Zanedlouho se jí ozvala zájemkyně, údajně ze středních Čech.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Práce na počítači

Kupující nabídla odeslání peněz na platební kartu prodávající a obratem zaslala na mobil odkaz o tom, že transakce proběhla. Po vyplnění veškerých údajů k platební kartě do internetového formuláře, s jehož vypsáním kupující ochotně pomáhala, postupně přišly číselné ověřovací kódy. Ty pak prodávající zadala do jiného internetového formuláře, který prodávající přišel jako opravdu důvěryhodný. Ráno však zjistila, že jí z účtu zmizely 3 miliony korun.

Častými oběťmi jsou osamělé ženy

Policisté také velmi často řeší legendy o americkém vojákovi nebo lékaři, případně nevěstě ze zahraničí. Podvodník v nich pachatel naváže s obětí přes internet vztah a po nějaké době ji pod důvěryhodnou záminkou požádá o peníze. Většinou se jedná o pachatele z ciziny. Důvěřivé a často už zamilované ženy věří historkám o různých platbách za posílání peněz, nebo osobních věcí údajného potenciálního partnera a neposílají mu nemalé finanční částky.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Osamělá žena

Časté jsou ale i telefonáty podvodných bankéřů, kteří volanému oznámí, že se někdo pokouší z jeho účtu ukrást peníze, a navedou ho k tomu, aby vše převedl na jiný účet, obvykle v kryptoměně. Takovou obětí se stal například 82letý muž z Olomouce, který po několika hodinovém telefonátu přišel o půl milionu korun. Podle kriminalistů z něj pod záminkou výhry v bitcoinech vylákali přístupové informace k jeho bankovním účtům.

Diskuze Vstoupit do diskuze
51 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články