V Rakousku začalo platit povinné očkování proti covidu. Probíhají masivní protesty, do země míří radikálové

Sousední Rakousko zaznamenává, stejně jako Česko, vysoké přírůstky nově nakažených covidem. I přesto se odpůrce očkování nedaří zlomit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Rakousko zavedlo jako první evropská země povinné očkování proti koronaviru. Od začátku února až do 15. března platí takzvaná přechodná fáze. Poté se však neočkovaní, kterým už bylo 18 let, dopustí přestupku a musí počítat tučnou s pokutou. Existují ale i výjimky, na které se nařízení nevztahuje. Proti povinnosti se zvedla vlna odporu a v zemi probíhají rozsáhlé protesty.

Lidé mohou pokutu dostat několikrát za rok, vyjde na desetitisíce

Proti novému nařízení se v zemi téměř okamžitě zvedla vlna odporu a lidé vyrazili do ulic demonstrovat. Pokud vakcínu nepodstoupí, mohou dostat pokutu v přepočtu až 88 tisíc korun. Ta jim navíc může být uložena opakovaně, až čtyřikrát během jednoho roku. To už si někteří odpůrci možná dobře rozmyslí. Podle CNN Prima NEWS by totiž během 12 měsíců mohli přijít až o 350 tisíc korun. Pokutě se vyhnou ti, kterým ještě nebylo 18 let.

Výjimku mají také těhotné ženy, měly by se však nechat naočkovat po porodu. Zákon očkování nenařizuje ani osobám, které ho nemohou podstoupit ze zdravotních důvodů. Pro takovou výjimku je zapotřebí potvrzení od lékaře. Současná podoba očkovacího zákona bude v Rakousku platit do ledna roku 2024. V souladu s vývojem pandemie se ovšem může toto datum ještě změnit. Dvě dávky očkování má v zemi 75,5 procenta lidí.

Do Rakouska míří radikálové, policie je v pozoru

Ještě minulý rok se přitom Rakousko řadilo svým postupem v boji proti covidu mezi evropskými zeměmi spíše k těm mírnějším. I přes nezbytné celostátní uzávěry tamní vláda v nařizování protiepidemických opatření nezacházela do extrému . V létě navíc jako jedna z mála, vedle negativního testu nebo očkování, uznávala také doklad o protilátkách po prodělaném covidu. Teď je ve svém rozhodnutí opět jediná, ale přesně v opačném případě.

Protesty na sebe nenechaly dlouho čekat. Konají se prakticky od té doby, co tamní vláda tento záměr v polovině ledna schválila. Teď se policisté připravují na protesty ještě mnohem většího rozsahu. Úřady preventivně stavějí zátarasy před nemocnicemi a očkovacími centry. Podle iDnes však dělají policii a tajným službám mnohem větší starosti radikálové, kteří přijíždějí na demonstrace z ciziny. Především z Německa a Švýcarska, ale také z Francie, Belgie a Nizozemska.

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články