Praktický lékař se v otevřeném dopise navezl do antivaxerů. Lékaři v Rakousku a Německu mu tleskají

V České republice je stále velká skupina lidí, kteří uvěřili dezinformacím týkajících se covidu. Lékaři se je snaží argumenty přesvědčit o jejich omylu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Jeden z českých praktických lékařů Ivo Faflík z jižních Čech se pokusil vyvrátit mnoho mýtů a dezinformací, které mezi lidmi kolují o koronaviru a boji s ním. Vychází ze svých znalostí a zkušeností z práce. Několik postřehů zveřejnil na svém facebookovém profilu. Podle něho jedinou cestou, jak se ochránit, i když ne stoprocentně, je očkování.

Z pacientů nikdo neměl závažnou reakci na vakcínu

Moje osobní zkušenost i statistiky mluví jasně. Očkování má smysl. V současné době mám 2100 pacientů, z nichž bude cca 70 procent očkovaných. Ani jeden z těchto pacientů neměl žádnou závažnou nežádoucí reakci. To bohužel nemůžu říct u lidí, kteří covid prodělali – někteří z nich už tady nejsou uvedl v začátku svého příspěvku. Podle něho končí v nemocnici i očkovaní, ale ti bývají o 30 let starší. Připouští, že i očkovaní jsou infekční a proto je posílá na testy. Na rozdíl od neočkovaných ale nezahlcují nemocnice.

Na popud skupiny praktických lékařů jsem se rozhodl také vyjádřit k očkování alespoň tady na FB a osvětlit můj osobní…

Zveřejnil(a) Ivo Faflík dne Neděle 28. listopadu 2021

Faflík soudí, že sociální sítě jsou plné nesmyslů a hoaxů. Směje se i lidem, kteří vakcínu odmítají se slovy, že nechtějí chemii a přitom jí Ibalgin jako lentilky. Závažných nežádoucích reakcí na vakcínu je podle něho je potvrzeno minimum, i když uznává, že nějaké existují.Můj vzorek pacientů to plně potvrzuje. Žádná závažná nežádoucí reakce očkování vs. několik mrtvých na Covid,“ uvedl. Lichý je argument, že na očkování praktici vydělávají. Dostávají za očkování peníze, ale sotva jim to prý pokryje náklady a čas, který tím stráví.

Proč hrdinové nechodí umírat do sklepa?

Naváží se i do tvrzení antivaxerů o svobodě. Podle něho nyní neočkovaní omezují svobodu lidí, kteří se očkovat nechali. A také jim lze připsat omezení provozu nemocnic. „Je zvláštní, že tito samozvaní hrdinové bojující za poslední zbytky naší svobody, když skončí ve vážném stavu… Nejdou se schovat a umřít někam do sklepa, ale ochotně leží na JIP a nechají o sebe pečovat,“ uvedl. Podle něho na JIP pak za dva týdny vyčerpají částku, kterou celou život platili do zdravotního pojištění.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Upozornil na mylné tvrzení, že covid-19 se týká jen starších, nemocných a obézních. „Kolega z odd. ARO mi zrovna vyprávěl o takové slečně, ročník 1988… zatím není jisté, jestli přežije,“ varoval. Lichý je podle něho i argument o protilátkách, protože se stále neví, zda a jak mohou chránit. A popisuje, jak jsou zdravotníci zavalení. „Samozřejmě nikoho nezajímá, že zdravotníci třeba mají i svůj osobní život… Zajímalo by mě, v jaké jiné profesi byste si ochotně vzali 2násobek práce… jen tak… I poslání má své hranice,“ rozčiluje se Faflík.

Není jediný. Třeba praktický lékař praktického lékaře Štěpán Juška ze Středočeského kraje se do antivaxerů před nedávnem pustil velmi nevybíravým způsobem. „Lidi ku*va, proberte se! Zdravotníci nejsou vašima sluhama. Nenapadá vás, že zatímco si sedíte někde v kanclu (nebo jinde) a řešíte pí*oviny, my jsme v těch sra*kách skoro dva roky a padáme na držku? A lidem ve vašem okolí jde kolikrát o holý život,“ citoval ho Deník. Nakonec příspěvek skryl a nahradil ho mírnějším.

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články