Proti covidu budeme muset nechat lidi přeočkovat každý rok, tvrdí šéf Pfizeru. Vysvětlil proč

Plně očkovaným lidem se nyní aplikuje posilovací dávka vakcíny proti covid-19. Účinnost očkování se bohužel postupně ztrácí.

i Zdroj fotografie: Flickr
                   

Pokud budou lidé chtít zastavit problém zvaný covid-19, budou se muset nechat pravidelně očkovat. Podle generálního ředitele společnosti Pfizer Alberta Bourly je to nejspíše jediná cesta, jak bude možné se s pandemií vypořádat. Vakcína jeho společnosti je nejpoužívanější v České republice. Dostalo ji již více než 82 procent Čechů.

Očkování každý rok

„Odhaduji, že k udržení velmi vysoké úrovně ochrany bude pravděpodobně třeba každoroční přeočkování,“ řekl Bourla v rozhovoru pro BBC. Interview televizní stanici poskytl ještě před tím, než se po světě začala šířit nová verze koronaviru nazvaná omikron. Ta se vyznačuje mnoha mutacemi, které mohou účinnost vakcín snížit. Nicméně jeho společnost tvrdí, že s posilující dávkou jejich vakcína účinná bude. Podle předběžných údajů má i lehčí průběh něž varianta delta.

Podle CNN Prima news je pro výrobce vakcín současné období lukrativní. Nezávislé zdroje totiž tvrdí, že trojice největších výrobců vakcín, tedy Pfizer, BioNTech a Moderna z nich letos budou mít zisk ve výši kolem 35 miliard dolarů (770 miliard korun). Právě argument, že na vakcínách se farmaceutické firmy snaží vydělat a proto mnoho odborníků i politiků tlačí na vakcinaci, je jedním z nejčastějších námitek odpůrců očkování.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Očkování

Bourla se ale hájí, že takto se na problém dívat nelze. „Domnívám se, že jsme světové ekonomice zachránili biliony dolarů. Myslím, že je to silná motivace v případě další pandemie. Lidé uvidí, že když dělají na tom, co zachraňuje životy a šetří peníze, dočkají se i finanční odměny. To je správné,“ prohlásil.

Nový typ vakcíny za 100 dní

Novinky citovaly i nejnovější vyjádření společnosti Pfizer, které se týká nové varianty omikron. „Pokud by se ukázalo, že třetí dávka současné vakcíny Comirnaty by člověka proti dalším budoucím variantám nechránila, Pfizer a BioNTech jsou schopny zhruba do 100 dní vyvinout a vyrobit vakcínu ušitou na míru konkrétní variantě,“ uvedla firma.

Zveřejnil(a) Petr Smejkal dne Čtvrtek 29. listopadu 2018

Na nutnost pravidelného očkování odborníci upozorňují již nějakou dobu. „Pravděpodobně se vždy budeme očkovat jako na chřipku, možná vznikne kombinovaná vakcína. Lokálně se vyskytne nějaké ohnisko, které pak uhasne. A tak to asi bude na celém světě. Úplnou tečku, že by ta nemoc zmizela ze světa, nikdy neuděláme,“ řekl v první polovině listopadu serveru iROZHLAS třeba epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články