Putin lhal o otravě Navalného. Usvědčila ho ruská tajná služba

Ruská tajná služba si je vědoma, jak její zaměstnanci nakládali s novičokem. Odhalují to uniklé záznamy, které zveřejnili The Insider a Bellingcat.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Materiály z bezpečnostního oddělení FSB prostudovali The Insider a Bellingcat. V dokumentech ruské služby přiznaly, že detaily telefonních rozhovorů použitých při zveřejnění vyšetřování otravy Navalného, byly dílem aktivních důstojníků FSB. The Insider napsal, že již bylo zahájeno trestní stíhání proti bývalému kondičnímu trenérovi. Ten získával informace od mobilních operátorů s pomocí falešných dokladů zaměstnance ministerstva vnitra a falšovaných soudních rozhodnutí.

Zveřejněné informace byly pravdivé

Dokumenty tak mají vyvrátit tvrzení ruského prezidenta Vladimira Putina, že údaje z vyšetřování trojice The Insider, Bellingcat a Der Spiegel mají legalizovat materiály zahraničních tajných služeb. Pokud totiž ruské složky samy vyšetřují, jak se dostaly informace ven, potvrzují tím, že jsou založeny na pravdě. The Insider a Bellingcat prošly dokumenty k případu, který zahájilo Hlavní ředitelství Vyšetřovacího výboru FSB na žádost Ředitelství vnitřní bezpečnosti organizace.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Protest v Rusku

Jednalo se o získání přístupu k fakturačním telefonům agentů FSB, kteří se podíleli na otravě opozičního politika Alexeje Navalného. Materiály tak mají potvrzovat, že The Insider a Bellingcat v rámci svého vyšetřování zpřístupnily autentická metadata o telefonních hovorech aktivních důstojníků FSB. Web například zveřejnil výňatek z výsledku operativní a vyšetřovací činnosti FSB, ve kterém je uveden postup v celém případu.

Odhalení jmen

Mezi hlavními obviněnými je kromě fitness trenéra Igora Zajceva, také Alexandr Zelencov a Pjotr Katkov. Zajcev se přiznal a je s ním tak vedeno zvláštní řízení. Z jeho výpovědi vyplývá, že si v létě loňského roku koupil falešný průkaz totožnosti pracovníka ministerstva vnitra. Zelencov, se kterým se seznámil během osobních tréninků, pak dodal padělaná soudní rozhodnutí. S těmi následně Zajcev kontaktoval mobilní operátory, kteří poskytli přístup k osobním údajům osob. Materiály FSB obsahují jména lidí, kteří se měli podílel na akci s novičokem a pokusu otrávit Navalného.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Příslušník ruské tajné služby

Jde o Alexeje Alexandrova, který je bývalým vojenským lékařem a měl v tomském hotelu látku aplikovat na Navalného oblečení. Dále jde o Olega Tajakina, který je také zdravotníkem z FSB a měl na starost sledování ruského opozičníka a zároveň celou operaci kolem Navalného koordinoval. A posledním je ředitel Kriminalistického institutu FSB Vladimir Bogdanov. Podle The Insider tak prostřednictvím zahájení trestního řízení FSB i SK potvrdily, že zveřejněné údaje o pracovnících FSB byly pravdivé a nebyly získány od žádných zahraničních speciálních služeb, jak to zmiňoval prezident Putin v prosinci.

Diskuze Vstoupit do diskuze
134 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články