Čeká nás velké zdražování. Připlatíme si za energie, vodu a potraviny. O kolik to bude?

Hlouběji do peněženky si lidé v Česku museli sáhnout už v letošním roce při nákupu základních služeb a potravin. Trend zdražování bude pokračovat i v roce 2022.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Zdražování v právě končícím roce bylo drastické. Ceny vyskočily nejvíc za posledních třináct let let. A trend bude pokračovat i v roce 2022. Nahoru šplhají ceny výrobků i služeb každodenní spotřeby, proto zasáhnou každého. Podle některých odhadů se v prvních měsících roku 2022 může meziroční změna indexu spotřebitelských cen dotknout hranice deseti procent. To by bylo nejvíce za posledních téměř 25 let, uvedla CNN Prima News.

Energie i voda

Peněženky Čechů nejvíce zasáhne zdražování energií. Například skupina ČEZ zamýšlí od nového roku zvýšit ceny elektřiny průměrně o třetinu. Za megawatthodinu dosud lidé platili 1 700 korun bez DPH, nově to bude 3 120 korun. Cena plynu by mohla stoupnout o polovinu. Na burze Power Exchange Central Europe koncem prosince byla cena elektřiny zhruba 210 eur za megawatthodinu, což je meziroční nárůst o více než 300 procent a plynu asi 83 eur, což je skok o 430 procent, píší Seznam Zprávy.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Plynový vařič

Tradičně začátkem roku zdražuje vodné a stočné a nejinak tomu bude v roce 2022. Nejvíc si připlatí lidé v Třebíči na Vysočině a v Jablonném nad Orlicí v Pardubickém kraji, kde cena vyskočí o 7,8 procenta. Podle údajů serveru Naše voda nabízí nejdražší vodu společnost Vodárny Kladno-Mělník. Vodné i stočné vyjde na 115,39 koruny za metr krychlový. Drahou vodu mají dlouhodobě i na severu Čech, které následují s více než 112 korunami. Severočeská vodárenská společnost vodou zásobuje odběratele v Ústeckém a Libereckém kraji.

Teplo a svoz odpadu

Připlatit si Češi budou muset i za teplo. Nejvíc tam, kde je se topí zejména zemním plynem. O 40 až 60 procent by teplo mohlo zdražit třeba v Děčíně, Opavě, České Lípě nebo Vsetíně. Tam, kde je hlavním palivem uhlí, zdraží teplo o 12 až 20 procent. Týká se to například lidí žijících v Litoměřicích nebo Uherském Hradišti. Teplárny, které spalují biomasu, setrvávají na letošních cenách nebo zdražují jen mírně.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Peníze

Některá města se rozhodla, že zvýší i poplatek za svoz odpadu. Například v Rakovníku si lidé od příštího roku připlatí, protože stouply náklady na jeho svoz i likvidaci. Dosud tamní obyvatelé platili 720 korun ročně, nově to bude 960 korun. Lidé v Berouně nově budou platit 1000 korun za osobu. „Ke zvýšení poplatku dochází po devíti letech. Doposud byla cena 700 korun za osobu,“ cituje mluvčí berounské radnice Jitku Soukupovou Blesk.

Pečivo a pohonné hmoty

Už letos zdražilo pečivo o zhruba 30 procent a v příštím roce bede trend pokračovat. „Tento cenový nárůst se propíše v příštím roce do dalšího zdražování pečiva, které tak podraží o zhruba 15 procent,“ cituje televize ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandu. Obilí je vstupní surovinou pro pečivo, ale také například pro těstoviny. Celosvětově rapidně zdražila tvrdozrnná pšenice, které se díky suchu v Kanadě, jež je jejím největším producentem, sklidilo asi o dva miliony tun méně. V Kanadě cena této suroviny stoupla už o 90 procent.

iTankování paliva

Meziročně si lidé v Česku museli hlouběji sáhnout do peněženky, když platili za tankování pohonných hmot. Před rokem se cena benzínu a nafty v průměru pohybovala kolem 28 korun, letos v prosinci to je přes 36 korun. V prvních týdnech nového roku by mohly mírně zlevňovat. Příčinou je podle CNN Prima News slabší poptávka po pohonných hmotách v zimním období, poměrně levná ropa nebo také sílící koruna. Posilování české měny má na svědomí zejména razantní zvyšování základní úrokové sazby České národní banky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
143 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články