S odchodem do důchodu klesají příjmy i životní úroveň. Bankéř prozradil, kolik peněz je potřeba našetřit k důstojnému životu v penzi

Přestože ministerstvo financí plánuje v příštím roce vyplatit na důchody o téměř 25 miliard korun víc, než letos, nůžky mezi průměrnou mzdou a penzí se víc rozvírají.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Životní úroveň Čechů se s odchodem do penze výrazně zhorší. Pod hranicí příjmové chudoby žije už nyní téměř 17 procent seniorů. Přestože vláda zvyšuje už několik let důchody nad zákonnou valorizaci, stále nedosahují ani poloviny průměrné mzdy. S odchodem do penze klesají příjmy v průměru o 17 tisíc korun měsíčně. V čase se totiž průměrný státní důchod v poměru k průměrné mzdě snižuje a nůžky se stále víc rozvírají. V roce 1994 činila penze 56 procent čisté mzdy, v loňském roce to bylo už jen 45 procent, píše Aktuálně.

Na důchody o 25 miliard víc

Výdaje na penze jsou dlouhodobě nejrychleji rostoucí položkou celého státního rozpočtu. Ministerstvo financí plánuje podle ČT v příštím roce vyplatit za důchody o téměř 25 miliard korun víc než letos. Průměrný měsíční důchod je 15 411 korun, průměrný čistý plat přes 31 tisíc. V lednu by měli penzisté v průměru pobírat zhruba 16 250 korun měsíčně. Nejvyšší důchody jsou v Praze, ale zde mají senioři i vyšší náklady. Rozdíl mezi průměrnou penzí a průměrnou čistou mzdou činil v Praze téměř 23 tisíc korun.

iZdroj fotografie: Depositphotos

„V Praze jsou vyšší výdaje, především na bydlení. V září to bylo ‚jen‘ o pět tisíc korun, ale do budoucna se očekává růst nájemného. Propad příjmů mezi ekonomicky aktivním věkem a penzí tak je, a i nadále bude právě v Praze ještě patrnější,“ cituje server Lubomíra Koňáka z KB Penzijní společnosti. Nejnižší průměrné státní penze byly v Ústeckém kraji, kde jen o pár korun přesahovaly 13 500 korun. Rozdíl mezi penzí a průměrnou čistou mzdou je v regionu zhruba 15 tisíc korun.

Výhled? Penze 6 tisíc korun

Na jednoho penzistu přispívá do důchodového systému zhruba 2,2 ekonomicky aktivních lidí. „Některé velmi pesimistické prognózy hovoří o tom, že nedojde-li k zásadní reformě našeho důchodového systému, již dnešní čtyřicátníci se budou muset spokojit se státní penzí jen okolo šesti tisíc korun. To s průměrnými výdaji asi 10 500 korun bez nájemného na důstojný život rozhodně stačit nebude,“ dodal Koňák. Češi mají naspořeno do důchodu maximálně půl milionu korun, uvedl server.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pokud by si lidé chtěli i v důchodu zachovat životní úroveň, kterou měli, když pracovali, musí si podle něho naspořit čtyřnásobek. „Spořit bychom měli začít co nejdříve, nejpozději se zahájením ekonomicky aktivního věku. Pokud bychom začali spořit v 25, měli bychom si měsíčně odkládat zhruba 10 procent našich příjmů. Při odchodu do důchodu bychom měli mít alespoň dva miliony korun. Tím se vyhneme dramatickému poklesu životní úrovně,“ vysvětlil.

Diskuze Vstoupit do diskuze
95 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články