Tečku za covidem očkování neudělá, to je falešný předpoklad, myslí si imunolog Drbal. Jaké kroky k zvládnutí pandemie doporučuje?

Koronavirové vakcíny nebyly podle imunologa Karla Drbala konstruovány tak, aby bránily šíření viru. Účinnost očkování je 50procentní. Doporučuje proto návrat k normálu.

i Zdroj fotografie: NoJin / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Šíření koronaviru v Česku znovu nabralo na tempu. Dosluhující vládní kabinet přijme po souhlasu Anticovid týmu koalice Spolu opatření, podle kterého se nadále nebudou uznávat antigenní testy a samotesty na covid-19, ale pouze spolehlivější PCR testy. To by mělo přispět k tomu, aby se lidé nechali očkovat. V Česku má ukončenou vakcinaci necelých 60 procent populace. Celoplošný lockdown zatím není ve hře.

Tečku za covidem očkování neudělá

Zdravotnický systém se potýká s další vlnou koronaviru, někde už nemocnice omezují neakutní výkony. Podle imunologa Karla Drbala bylo mylné si myslet, že očkování udělá tečku za covidem-19. Jednalo se o falešný předpoklad. Kdyby si zodpovědní a oficiální místa udělali analýzu včas, a četli by i ty původní studie, které se schvalováním vakcín byly učiněné, tak by věděli, že vakcíny nebyly konstruovány proto, aby bránily šíření viru,“ řekl Drbal v České televizi.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcinační látky

Pro každou epidemii je podle Drbala důležité cíleně zasáhnout ohnisko. „Před měsícem už Evropské centrum pro kontrolu nemocí vydalo doporučení, že se máme vrátit k normálu, máme testovat kolem symptomatických jedinců, máme testovat na všechny respirační viry, nejenom na covid, a to je správné rozhodnutí,“ uvedl s tím, že koronaviru se svět nezbaví díky očkování. „Ten virus tady bude, tečka za koronavirem vakcinací, to nebude. Ale samozřejmě, že vakcíny nám pomůžou,“ poznamenal Drbal. „Covid nás nakonec promoří jako jiné viry,“ uvedl ro server iRozhlas.

Existují i jiné nástroje, než jen očkování

Data ukazují, že lidé, kteří infekci prodělali, jsou na tom lépe, než očkovaní. V boji s koronavirem jsou i jiné nástroje, po kterých by imunolog sáhl. „Jsou to běžné generické léky, jejichž bezpečnost už je dávno ověřená a praktici je mohou používat, byly i na covid zkoušené, ale prostě informace se nedostávají k lékařům. My na to s kolegy upozorňujeme už od počátku,“ prohlásil Drbal. Podle něho jde o léky, které potlačují imunitní reakci, například kortikoidy nebo kortikosteroidy.

Vakcinaci Drbal ale doporučuje. „Očkování je tou nejlevnější a nejbezpečnější cestou, jak předejít onemocnění covidem-19, a jak chránit i celou společnost před dalším šířením a dopady na zdravotní systém,“ dodal s tím, že obecně se účinnost vakcinace pohybuje kolem padesáti procent. Protiepidemická opatření jsou důležitá, ale nepovažuje je za klíčová. „Vrátil bych se k normálu. Prostě tak, jak zní určitá doporučení, a testoval bych v ohniscích všechny respirační viry. Nárazově tam, kde je ten problém,“ dodal Drbal.

Diskuze Vstoupit do diskuze
132 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články