Těhotné, očkujte se, doporučují lékaři. Pokud by dostaly covid-19, mohly by mít při porodu velké problémy. Jaké přesně?

Lékaři doporučují těhotným ženám očkování proti covidu. Pokud nemoc dostanou, mohou mít problém porod udýchat, končí často císařským řezem.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Těhotná žena, která dostane covid během těhotenství, se musí připravit na ještě náročnější porod. Velmi často může skončit i císařským řezem. Aby byl případný průběh nemoci co nejmírnější, doporučují experti očkování. Některé budoucí maminky se toho bojí toho, co by mohla vakcína udělat s jejich plodem a očkování odmítají.

Očkování pro těhotné je bezpečné od třetího měsíce

Zatím ale není jisté, že by virus mohl být přenesen na nenarozené dítě v průběhu těhotenství nebo porodu. Je ale známo, že u kojenců a malých dětí probíhá onemocnění covidem většinou jen v mírné formě. Očkováním přitom ženy neriskují, píše o tom Seznam Zprávy. Zkušenosti od nás i ze zahraničí podle expertů ukazují, že je toto očkování jak účinné, tak bezpečné pro matku i plod. Bohužel postoj těhotných k očkování je stále nejednoznačný.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Nemocnice

K očkování těhotných žen vydala už v červnu stanovisko Česká vakcinologická společnost. Stojí v něm, že vyšší riziko závažného průběhu onemocnění covidem mají těhotné ženy ve třetím trimestru. Dalšími rizikovými faktory jsou věk nad 35 let, obezita, těhotenská cukrovka, preexistující hypertenze a jiná chronická onemocnění. Očkování v těhotenství je vhodné plánovat po dokončeném 12. týdnu těhotenství. Neočkované těhotné si ještě před porodem nezajdou ani do kina, píše TN.cz.

Ženy s covidem nemusí porod udýchat

Jak probíhá porod rodičky s covidem popisuje Romana Daňhelková, porodní aaistentka z nemocnice Jihlava: „Musí tam být ochranné pomůcky – overal, štít, trojkový respirátor, dvoje rukavice, návleky na boty a čepice,“ vyjmenovává s tím, že takových porodů už tady zažili za poslední dva roky desítky. „Oproti loňskému roku je to daleko víc, v roce 2020 to bylo osm pacientek, letos to bylo už 32 žen.“

iZdroj fotografie: Depositphotos
Změny na plicích

U covid pozitivních žen může také častěji docházet k ukončení porodu císařským řezem. „Pokud jsou nějaké závažné potíže, ženy to neudýchají a porody potom musí lékař ukončit císařským řezem. U těhotných, které chodí s covidem, je to hodně individuální, některé mají opravdu rýmičky, lehký průběh, ale byly tady i ženy, které skončily hospitalizované na kyslíku,“ doplnila Daňhelková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
145 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články