USA hlásí rekordní počty nakažených. Podle experta už brzy nebude v zemi nikdo, kdo nákazu neprodělal

USA evidují rekordní počty covidu. Podle experta Anthonyho Fauciho už brzy nebude v zemi nikdo, kdo nákazu neprodělal, nebo není očkován.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Experti jsou přesvědčení, že za prudký nárůst případů covidu může nová mutace omikron. Zároveň upozorňují, že země má před sebou velmi těžké dva měsíce. Podle vládního odborníka Anthonyho Fauciho se Amerika může už brzy dostat do situace, kdy tam nebude nikdo, kdo by nebyl očkovaný, nebo neprodělal covid.

Nárůst čeká celý svět

Univerzita Johnse Hopkinse denně eviduje v průměru 200 000 nových nákaz denně, to je nejvíce od ledna. Křivka navíc prudce stoupá. Fauci upozornil, že počty nových případů covidu budou stoupat nejen v Americe, ale také ve zbytku světa. Lidé by se také neměli spoléhat na to, že omikron možná způsobuje méně závažný průběh nemoci než dosud dominantní varianta delta.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Vakcína

Fauci si také myslí, že se dříve nebo později covidem nakazí všichni, nebo budou naopak naočkovaní třetí posilovací dávkou. „Když se dostanete do takového bodu, tak pokud by se neobjevila velmi zvláštní varianta, která by obešla veškerou ochranu – což by bylo neobvyklé – tak se podle mého názoru můžeme dostat do situace, kdy to budeme mít pandemii na stabilní úrovni,“ uvedl epidemiolog s tím, že očkování je opravdu zásadní.

Problémy mají školy, nemocnice i dopravní společnosti

Stoupající počty nakažených, a s tím spojené restrikce, způsobují problémy i při cestování, píše Blesk. Aerolinie evidují nejméně pět tisíc zrušených letů a tisíce dalších se zpozdily. Nejhorší situace je právě ve Spojených státech, následuje Čína a Velká Británie. To vše kvůli variantě omikron a taky velkému množství nakažených zaměstnanců v karanténě. USA už objednaly půl miliardy testovacích sad, které mají být od ledna zdarma rozvezeny do domácností.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdravotnice v nemocnici

Obavy mají také nemocnice, které evidují velké množství nakažených pracovníků. Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí zkrátilo doporučenou dobu karantény po nákaze pro zdravotníky, a to z deseti dnů na sedm. Stát New York pak pro zaměstnance ve školství, zdravotní péči, dopravě nebo v obchodech s potravinami povolil návrat na pracoviště, a to dokonce pět dnů po pozitivním testu, zveřejnily TVNoviny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články