V kandidatuře Kalouska na hrad ho koalice Spolu nepodpoří. Kalousek se k tomu vyjádřil

Budoucí prezidentské volby už vyvolávají otázky. Pokud Kalousek bude kandidovat, chce to udělat za pomoci občanů.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Kalousek o politickou nominaci nestojí a v případě, že se do konce zimy rozhodne do boje jít, chce nasbírat 50 tisíc podpisů občanů. „V soutěži bude jistě několik kandidátů politických a několik občanských. Pokud se rozhodnu kandidovat, chtěl bych být kandidátem občanským a rozhodovat se budou voliči,“ řekl Kalousek. O Kalouskově kandidatuře informoval iRozhlas.

Názor koalice

„Nechci v tuto chvíli spekulovat o žádném potenciálním kandidátovi. S výjimkou Andreje Babiše, jenž je pochopitelně pro naše voliče nepřijatelný. Budeme určitě chtít postavit alternativu, jež nad ním bude schopna zvítězit,“ citovaly Novinky budoucího premiéra a předsedu ODS Petra Fialu. „Uvidíme v dalších měsících, který kandidát bude mít největší šanci,“ dodal.

iZdroj fotografie: TOP 09
koalice SPOLU

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová nepočítá s Kalouskem jako kandidátem TOP 09 ani jiné strany. „Budoucí vládní koalice má ambici hledat shodu na společném kandidátovi, nicméně prozatím ještě nejsme v rozhovorech tak daleko, abychom mohli říct, kdo tím kandidátem bude,“ sdělila.

Další možní kandidáti

Zbytek budoucí vládní pětikoalice je zdrženlivější. Příliš mnoho uchazečů ze stejného politického spektra, může být podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka na škodu. „Osobně si myslím, že by se demokratická část spektra měla shodnout na podpoře jednoho kandidáta,“ popsal. Podle něho hrozí, že se v prvním kole kandidáti s podobným voliči „vzájemně vybijí“.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Prezidentské volby

„Myslím, že to Miroslav Kalousek velmi dobře vnímá a vždy mu bude zájem země a demokratické části voličů v boji proti populistům a extrémistům bližší než vlastní ambice,“ avizoval Gazdík. Předseda STAN Vít Rakušan to nekomentoval. Sám minulý týden nevyloučil, že by měl o funkci zájem.

„V tuto chvíli nemůžu vyloučit nic,“ řekl. „Když uvidím silné kandidáty, kteří případně porazí Andreje Babiše, tlačit se do toho nebudu,“ doplnil. Prezidentskou kandidaturu zvažuje kupříkladu i rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová, generál Petr Pavel, miliardář Karel Janeček nebo právě Andrej Babiš, jemuž už příznivci sbírají potřebné podpisy.

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články