Za útokem mačetou v pražské Michli stojí student školy

V Praze došlo ve čtvrtek k vražednému útoku mačetou. Student napadnul a usmrtil svého učitele. Teď se řeší, jak nejlépe učitele v budoucnu ochránit.

i Zdroj fotografie: S vědomím SOU Ohradní / Facebook
                   

Vzhledem ke čtvrtečnímu smrtelnému útoku studenta vůči učiteli v Michli na Praze 4 se objevují otázky, zda by se nemělo zvýšit zabezpečení škol, či zda by se stát neměl více postavit za své učitele. Ti jsou totiž často terčem agrese studentů a jejich rodičů. Například formou udělení statutu úřední či chráněné osoby. Tímto způsobem jsou učitelé chráněni například na Slovensku, napsal iDNES.

Pachatel je již za mřížemi

Zesnulý třiasedmdesátiletý Jan K. se studentům věnoval třicet let. Byl také uznávaný lektor jógy. Ačkoliv měl pověst přísného pedagoga, tak ho studenti i kolegové měli rádi. „Byl to velice příjemný člověk. Zrovna včera mi říkal, že si myslí, že je na škole nejpřísnější učitel, a já jsem mu říkal, že já ty pětky sázím taky, jinak ty studenty k učení donutit nejde,“ citovaly CNN Prima NEWS jeho kolegu Jiřího Freunda.

„Zdá se, že se jedná o konflikt mezi učitelem a žákem,“ uvedl k incidentu ministr školství Petr Gazdík s tím, že šlo podle něj o konflikt ohledně prospěchu či zkoušení. „Ve středu měl student patrně studijní neúspěch,“ dodal ministr, který sám působil jako učitel na základní škole.

Podle mluvčího policie Jana Rybanského bylo po pachateli vyhlášeno pátrání. Hledalo ho několik stovek policistů i vrtulník. Po jedné hodině odpolední, byl útočník zadržen v Dolních Břežanech. „Nikdo další nebyl při útoku zraněn,“ zakončil.

Za zabezpečení je odpovědný nejen ředitel

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy napsalo Událostem247, že zabezpečení školy je zodpovědností ředitele a zřizovatele (město, obec či kraje v případě středních škol). Již od roku 2015 se ministerstvo snaží zvýšit bezpečnostní prvky ve školách. Obecně lze říct, že nejčastěji jsou školy zabezpečeny zavřenými dveřmi se zvonkem, stále častěji jsou využívány také kamerové a video systémy u hlavních vchodů, dále školy využívají vstup na čipy nebo pin kódy,“ řekla mluvčí ministerstva Aneta Lednová.

„Učitelé často říkají, že jim rodiče vyhrožují, nadávají, uráží je. Měli by oporu, že na to nejsou sami,“ uvedl prezident Pedagogické komory Radek Sárközi. Ten také sdělil, že pedagogům by skutečně pomohlo, pokud by měli statut úřední nebo chráněné osoby, jako mají na sousedním Slovensku. Hlavní charakteristikou chráněné osoby je, že lze stíhat jakákoliv forma útoku proti této skupině, včetně slovní. Trestní sazby jsou u těchto činů zpravidla vyšší.

Podle Miloslava Janečka, který působí jako ředitel Střední odborné školy Jarov, by do budoucna mohl být takový krok na místě. Protože se dá vysledovat, že se situace nějakým způsobem horší,“ míní. Jeho kolega, ředitel SOŠ z Nového Města na Moravě Ivo Možný s ním souhlasí. „To už by měli mít dlouhodobě, protože pracují v prostředí, které pro ně může být nebezpečné,“ upozornil.

Diskuze Vstoupit do diskuze
123 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články