Vánoční svátky viru nahrály. V západní Evropě padají rekordy v počtu nakažených. Může za to hlavně nová mutace

Mutace koronaviru omikron ve světě dominuje. Vánoční svátky tomu ještě napomohly. Počty úmrtí se však naštěstí nezvyšují.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Rekordy v denním přírůstku nakažených padají po celém světě. V západní Evropě je situace nejhorší od začátku pandemie. Ve Francii za úterý přibylo 179 807 nových výskytů koronaviru. Ve Velké Británii jsou na tom podobně, a to s úterním přírůstkem 123 471 nakažených. Na vině je především mutace viru omikron.

Vánoční stigma

Aktuální čísla v Británii ukazují prudký nárůst pozitivních testů. O týden dříve činil úterní přírůstek 90 629 nově nakažených. Tento týden však značí nárůst okolo 30 procent. Počty úmrtí na covid-19 však výrazně nestoupají. Za úterý jich bylo osmnáct, během týdne pak 588.

iZdroj fotografie: Unsplash
Virová statistika

Podobně se epidemiologická situace vyvíjí i ve Francii. Na první svátek vánoční země poprvé ohlásila prolomení hranice sto tisíc nových případů. V pondělí Paříž kvůli rychlému šíření omikronu zpřísnila opatření. Následující tři týdny budou muset tamní obyvatelé nosit roušky i venku v centru města. Práce z domova bude povinná nejméně tři dny v týdnu u profesíc, kde to je možné. Evropský covid pas potvrzující očkování, prodělání nemoci či 24 hodin starý negativní test, se už teď navíc žádá prakticky všude.

Pětidenní izolace

Za oceánem, v americkém Středisku pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC), naopak doporučili zkrátit izolaci Američanům nakaženým koronavirem z deseti na pět dní, pokud nevykazují příznaky nemoci. Pokyn CDC vychází z informací, že člověk je infekční převážně dva až tři dny po projevení příznaků.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Žena v karanténě

Nakažená osoba se má údajně izolovat na pět dní a pokud po této lhůtě nevykazuje příznaky, může karanténu opustit, ale všude musí nosit ochranu dýchacích cest. Uvedla CNN. S podobným zkrácením chce přijít i Itálie. „Omikron je velmi nakažlivá varianta. Každý pozitivní má v průměru pět až deset blízkých kontaktů. Pokud bychom měli milion nakažených, pak by bylo pět až deset milionů lidí v karanténě, a to není možné,“ citovala Česká televize šéfa nezávislého výzkumného pracoviště GIMBE Nino Cartabellotta.

Diskuze Vstoupit do diskuze
65 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články