Povinné očkování se pomalu ale jistě blíží. Vláda nastínila, koho by se mohlo týkat

Stále mnoho lidé z rizikových skupin není očkováno proti koronaviru. Protože nefunguje pozitivní motivace a přesvědčování, vláda uvažuje o povinnosti.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Ministři budou příští týden rozhodovat o možnosti zavedení povinného očkování pro lidi nad 60 let. Ti patří ke skupině, kterou nemoc coviod-19 nejvíce ohrožuje. Kolem 400 tisíc z nich přitom stále očkování nemá a často končí s nemocí na jednotkách intenzivní péče. Možné je, že povinnost bude zavedena i na zdravotníky, sociální pracovníky a některé vybrané státní profese. Povinnost očkování od února příštího roku zavedlo sousední Rakousko.

Zvažuje se, koho se bude povinnost týkat

O tom, zda se povinnost zavede, ještě není rozhodnuto. „Na Radě pro zdravotní rizika jsme se shodli, že s dalšími rezorty připraví návrh na povinné očkování vybraných profesních skupin a nově i seniorů 60+,“ informoval premiér v demisi Andrej Babiš na Twitteru. Bavíme se o kritické infrastruktuře, případně o zdravotnících a sociálních pracovnících. Uvidíme, možná že tam budou i další skupiny,“ upřesnil na iROZHLAS ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle ministra by nebylo nutné přijmout nový zákon. Povinnost očkování totiž upravuje vyhláška k zákonu o ochraně veřejného zdraví. Mezi odborníky a lékaři názor o nutnosti zavést povinné očkování přitom sílí. Před několika dny tomu vyzvala například Česká lékařská komora. Pro se ve vysíláná Radiožuználu vyjádřila i hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Ministerstvo by mělo všechny náležitosti doladit tento týden a návrh na začátku dalšího týdne předložit vládě.

S očkováním se lze promořit

Na podporu povinného očkování již vznikla i petice. Stojí za ní mikrobiolog Petr Šebo. „Nejsem právník, ale přece je možné zavést povinné očkování proti infekčnímu onemocnění v mimořádných situacích. Tak jestli tato pandemie není mimořádnou situací, tak nevím, co už jiného. Jako právnický laik si myslím, že zavedení povinné očkování nemusí být právně složité,“ řekl Sebo pro iDNES. Dodal, že v něm bouchly saze. Domníváme, že při povinném očkování, které by populaci chránilo, bychom se postupně promořili a bylo by po pandemii.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Policejní auto

Povinné očkování nemá podporu u nově se rodící vlády vedené Petrem Fialou. „V tuto chvíli nebyly vyčerpány všechny možnosti motivace k očkováni, povinné očkování tedy není na pořadu dne. Důležité je dosáhnout očkování rizikových skupin, což se zatím dostatečně nepodařilo,“ citoval server Seznam zprávy vyjádření Fialy prostřednictvím jeho mluvčího. Za dobrovolné očkování se vyslovil i kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek.

Zavedení povinného očkování by mohlo mít i nečekané dopady. Policejní prezident Jan Švejdar varoval, že kdyby byla povinnost zavedena pro policisty, hrozil by odchod až deseti tisíc zkušených členů sboru. „Nejsem si ale jist, zda si Policie ČR může dovolit ztratit až deset tisíc kvalifikovaných lidí, kteří očkování doposud odmítají,“ uvedl pro iDNES. Očkováno je podle něho již 82 procent policistů. Plně očkováno je nyní 6,28 milionů obyvatel Česka.

Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články