Vláda definitivně rozhodla: Očkování proti covidu povinné nebude

Kabinet Petra Fialy se rozhodl zrušit vyhlášku, která by zavedla od 1. března povinné očkování pro lidi nad 60 let a vybrané profesní skupiny.

Petr-Fiala i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Očkování proti covidu-19 povinné nebude. Po středečním jednání vlády to oznámil Petr Fiala (ODS). Podle něj tímto rozhodnutím, ale kabinet nijak nemění svůj postoj k vakcinaci. „Je to stále jednoznačně nejlepší způsob boje proti covidu a nejlepší cesta, jak se vyhnout těžkému průběhu nemoci a hospitalizacím,“ uvedl šéf občanských demokratů. Vláda se rozhodla vyhlášku o povinném očkování zrušit, aby došlo k uklidnění veřejnosti.

Válek: Nesouhlasil jsem s tím od začátku

„Nechceme prohlubovat příkopy ve společnosti,“ cituje slova premiéra z tiskové konference server CNN Prima NEWS. Fiala zároveň uvedl, že argumenty pro povinné očkování už pominuly, protože neplatí ani nízká proočkovanost v některých skupinách. K rozhodnutí vlády se vyjádřil také ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Na sociální síti Twitter uvedl, že povinné očkování od začátku považoval za nesmyslné. „Slíbil jsem, že horkou jehlou sepsanou vyhlášku minulé vlády novelizujeme a povinné očkování zrušíme. Dnes se tak stalo,“ napsal.

Stejně jako Fiala i šéf zdravotnictví připomněl, že očkování považuje za nejefektivnější zbraň proti vážnému průběhu onemocnění. Vyhlášku o povinném očkování proti covidu-19 schválila předchozí vláda Andreje Babiše. Došlo k tomu v době, kdy už byli ministři za hnutí ANO a ČSSD v demisi. Od 1. března tak mělo být očkování povinné pro občany nad 60 let a vybrané profesní skupiny. Jednalo se například o zdravotníky, pracovníky v sociálních službách, policisty nebo hasiče.

Kolik procent lidí má vakcínu?

Kabinet Petra Fialy od začátku vládnutí sliboval, že vyhlášku o povinném očkování upraví. Ministr zdravotnictví Válek avizoval, že k tomu dojde až v únoru s ohledem na omikronovou vlnu. V poslední dnech ale sílil odpor proti povinnému očkování především ze strany některých profesních skupin. Řada z nich vystupovala proti povinnému očkování prostřednictvím petic.

iZdroj fotografie: Úřad vlády ČR
Vlastimil Válek

Odpůrci proti povinnému očkování i několikrát demonstrovali. Zaznívala také řada obav, že lidé budou kvůli vyhlášce opouštět svá zaměstnání. Mluvilo se tak o riziku nedostatku příslušníků v uniformovaných sborech nebo pracovníků v sociálních službách. V Česku je aktuálně naočkováno zhruba 63 procent populace. V hasičském sboru má vakcínu zhruba 76 procent lidí, v armádě 85 procent, mezi lékaři je to zhruba 80 procent a zdravotních sester je naočkováno zhruba 83 procent.

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články