Zdravotní sestře hrozí, že kvůli očkovacím certifikátům stráví 35 let ve vězení

Tammy McDonaldová z Jižní Karolíny vede pečovatelské centrum, které se zapojilo do vakcinačního programu. Teď jí hrozí až 35 let ve vězení za padělání potvrzení o vakcinaci.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

McDonaldová se stala první osobou ve státě Jižní Karolína, která čelí obvinění z padělání očkovacích certifikátů. Jak informuje server Blesk zdravotnice žije ve městě Columbie a během pandemie měla vydat dvě potvrzení o očkování lidem, kterým vakcína proti covidu-19 nebyla aplikována. Jeden případ se měl stát v červnu a druhý v červenci. Žena je tak na základě výpovědi svědků kvůli tomu obviněna z podvodu.

Vysoký trest za padělání a lhaní

Za každý falešný certifikát McDonadové hrozí 15 let, navíc dalších 5 let ve vězení může dostat za lživou výpověď. Zdravotnici totiž vyslýchali jak zástupci z ministerstva spravedlnosti (DOJ) tak FBI a oběma subjektům měla lhát, když tvrdila, že nemá přístup k potvrzením o očkování. McDonaldová je součástí případu, který řeší federální soud. Vyšetřovatelé v kauze poukazují na to, že na černém trhu se rozmohlo obchodování s vakcinačními certifikáty.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Potvrzení o očkování

McDonaldová, která pracuje na vedoucí pozici jednoho z pečovatelských a rehabilitačních center, svou vinu odmítá. Zástupce z DOJ Rhett DeHart ale zdůrazňuje, že vydávání očkovacích certifikátů podvodným způsobem ohrožuje zdraví všech občanů, a proto budou v tomto vyšetřování pokračovat. „Zapojení do takovéto nelegální činnosti podkovává boj s pandemií,“ řekl zástupce ministerstva spravedlnosti.

Falešných potvrzení přibývá i ve sportu

Jak informuje DailyMail někteří Američané si začali pořizovat falešné certifikáty na očkování proti covidu-19 poté, co vakcínu začali po svých zaměstnancích vyžadovat některé americké firmy. To otevřelo cestu vakcinačním potvrzením na černý trh. Obchodování s očkovacími certifikáty se zabýval také třiadvacetiletý Amar Shabazz z Marylandu. Ten potvrzení o očkování prodával za v přepočtu zhruba 1700 korun.

iZdroj fotografie: Unsplash
Očkování

Přes sociální síť Facebook jich muž prodal zhruba šest stovek, než se případem začalo zabývat DOJ. V USA padli i první tresty za předložení falešného očkovacího certifikátu. Suspendován byl za tento podvod například hráč amerického fotbalu Antono Brown. Podobné následky potkaly i další dva sprotovce. Na podobné případy se chce v budoucnu zaměřit americké ministerstvo spravedlnosti. Jeho šéf Merrick Garland k tomu ustanovil speciální jednotku.

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články