Zdravotníci na Ukrajině potřebují pomoc. Mají desítky hodin přesčasů a chybí jim důležité léky

I ukrajinští zdravotníci v nemocnicích zažívají krušné chvíle. Kromě desítek hodin přesčasů jim také hrozí, že se stanou terčem útoků Rusů na zdravotnická zařízení.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Válka na Ukrajině vypukla 24. února a tamní obyvatelé od té doby zažívají každodenní peklo. Některým se podařilo dostat ze země do bezpečí, jiní ale museli zůstat a pomáhat. Týká se to také zdravotnického personálu. Jak píše iDnes, i přes hrozbu nebezpečí na pomoc spěchají dobrovolníci z Ukrajiny i zahraničí. Například onkoložka Natalija Verovkina, která se na Ukrajinu vrátila z Mnichova, kam odvezla z Kyjeva k prarodičům svého desetiletého syna.

Lékaři na Ukrajině zažívají zmar a beznaděj

Lékařka se přidala ke zvyšujícímu se počtu zdravotnických profesionálů a dobrovolníků z Ukrajiny i zahraničí, kteří se snaží ulehčit v těžké situaci, kterou válka naložila na ukrajinský zdravotní systém. Někteří připouštějí, že ani zkušenosti z jiných konfliktů je nepřipravily na beznaděj, kterou zažívají na Ukrajině. Kvůli válce tráví lékaři v nemocnicích dlouhé hodiny. „Práce nám pomáhá se snadněji vyrovnat se současnou situací,“ říká Verovkina. Její pracoviště, institut pro léčbu rakoviny v Kyjevě, stále funguje.

Také Ukrajina vyzvala koncem února zahraniční lékaře, aby přijeli pomáhat do ukrajinských nemocnic nebo přímo na místo bojů. Podle Seznam zpráv zveřejnila Ukrajinská ambasáda v Praze tuto výzvu na Twitteru i s formulářem pro zájemce. Pomáhat do vlasti se mohou vydat i ukrajinští lékaři, kteří žijí v České republice. Některé české nemocnice zjišťují, kolik takových lékařů se kvůli válce chystá z Česka odejít pomáhat na Ukrajinu.

Zprávy o zničení zdravotnických objektů jsou časté

Zdravotníci riskují při poskytování pomoci život. Podle Světové zdravotnické organizace ruské raketové údery na zdravotnická zařízení zabily a zranily desítky pracovníků a pacientů. Velkou vlnu pobouření vyvolalo zničení dětské nemocnice v Mariupolu. Tři lidé tam přišli o život, z toho bylo jedno dítě. Ukrajinský prezident Volodomyr Zelenskyj bombardování přirovnal ke genocidě. Rusko tvrdilo, že nemocnice nebyla „civilním objektem“ a že se v ní ukrývali „nacisté“.

Michal Lebduška z Asociace pro mezinárodní otázky Událostem247 potvrdil, že zpráv o útocích na tyto objekty se objevuje poměrně dost. „Ukrajinské úřady se snaží tyto zprávy zdůrazňovat, aby vyvíjely nějakým způsobem tlak na západní partnery nebo na veřejné mínění ve světě. Objevilo se i několik medializovaných případů, o kterých víme s jistotou. Nejvýraznější bylo již zmiňované vybombardování porodnice v Mariupolu, odkud ty záběry skutečně oběhly celý svět.“

Diskuze Vstoupit do diskuze
89 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články