Radní České televize na svém jednání probírali politické postoje redaktora Železného

Na přetřes středečního jednání radních České televize se dostal moderátor veřejnoprávní televize Jakub Železný. Důvodem je jeho označování Číny.

i Zdroj fotografie: Nextfoto
                   

Moderátor České televize Jakub Železný na sebe občas strhne pozornost svými ostrými výroky. Jak informuje server Echo24, ve středu se radní veřejnoprávní televize pozastavovali nad tím, proč redaktor označuje Čínu jako „totalitní“ nebo „komunistickou“. Radní Roman Bradáč přitom zmínil, že ostatní moderátoři čínský stát takto neoznačují.

Vytváří moderátor vlastní pravidla?

Ředitel zpravodajství České televize Zdeněk Šámal radním řekl, že své kolegy informoval o tom, že není třeba ve zpravodajství používat adjektiva. Přímo s Železným ale toto téma nerozebíral. „Máme určitou strukturu řízení. Stojím na vrcholu a od kolegy Železného mě dělí několik stupňů řízení,“ vysvětlil. Zároveň dodal, že ostatní moderátoři věc s Železným probírali.

iZdroj fotografie: VitVit / Creative Commons / CC BY-SA
Budova České televize

„Uvidíme, jaký bude výsledek,“ řekl Šámal, podle kterého výroky o Číně souvisí s moderátorovými dlouhodobými postoji. To se ale nelíbí nejen Bradáčovi, ale také radnímu Rané Kühnovi. „Vždy by mělo platit pravidlo, že nikdo není více než instituce samotná,“ prohlásil. Podle radního to má platit i pro talentované a sebevýraznější osobnosti. „Myslím, že není prostor pro vytváření, byť malých vlastních pravidel,“ dodal.

O Železném se nemluvilo poprvé

Jak připomíná server Mediář, sám moderátor se k celé věci vyjádřil na začátku února na sociální síti Twitter. „Pár lidí se mailem ptalo, proč v České televizi vždy řeknu, že olympiáda je v totalitní komunistické Číně. Jak prosté: proto, že olympiáda je v totalitní komunistické Číně. 32 let po revoluci dumat, zda pravdu a fakta říct, nebo neříct, či nějak po švejkovsku upravit? Ne,“ napsal Železný. S tím souhlasí i moderátorka pořadu 168 hodin Nora Fridrichová. Podle ní ten, kdo nechce přiznat, že je Čína komunistická totalita, má totalitu i v hlavě.

iZdroj fotografie: Ondřej Žváček / Creative Commons / CC BY-SA
Budova České televize

Moderátor Železný nebyl tématem radních poprvé. V minulosti projednávali hlavně jeho vyjádření právě na sociální síti Twitter. Jeden jeho kontroverzní příspěvek se týkal 28. října a předávání státních vyznamenání nebo příslib, že vyhodí ze studia každého, kdo se jen slovem zkusí dotknout Milady Horákové. Tehdy generální ředitel České televize Petr Dvořák označil výrok „trochu za čárou“. Podle ředitele zpravodajství Šámala ale vyjádření žádná pravidla neporušila.

Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články