Zmatek na sociálce: Zoufalá žena čeká už rok na rozhodnutí o důchodu. Vyřízení má přitom trvat tři měsíce

Jana Jesenická má těžce nemocnou maminku a aby se o ni mohla starat, podala si žádost o vyřízení předčasného důchodu. Zatím ale čeká marně a je bez peněz.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Maminka paní Jesenické má Parkinsonovu chorobu a potřebuje prakticky neustálou péči. Dcera se proto rozhodla, že s ní zůstane doma a požádá o důchod. Žádost podala před více než rokem, vyjádření České správy sociálního zabezpečení se ale dodnes nedočkala. Ta má přitom na vyřízení stanovenou lhůtu tři měsíce. Na problematiku upozornil web TN.cz.

Rodina sociálku urgovala více než rok

Žena měla být podle žádosti v důchodu už od 1. listopadu, ke 23. listopadu ale stále neměla ze sociálky žádné vyjádření. Rodina se tak ocitla bez pravidelného příjmu peněz a domácnost tak drží nad vodou jen maminčin důchod a příspěvky od státu. Paní Janě pomáhá s financemi také její přítel a důchod by se jim opravdu velmi hodil. Rodina žije v malé obci v domě v lese. Na nejbližší zastávku je to asi tři kilometry.

iZdroj fotografie: Unsplash

Přeprava maminky do nemocnice nebo k lékaři je bez auta opravdu velmi náročná. Paní Janě dokáže pomoci jen její přítel, který má naštěstí auto. Předčasný důchod začala paní Jana řešit už před rokem: „Papíry jsme pak doplňovali, do půlky ledna se měly odeslat. První urgenci jsme posílali někdy v květnu. Neodpověděl vůbec nikdo. Znovu jsme urgovali v srpnu. To prý už odpověď poslali, prý se jim ztratil papír od příjmů. Tak jsme zase čekali a doteď jsme se nedočkali,“ řekla pro TN.cz.

Žadatel dostane přiznaný důchod doplacený zpětně

Další písemná žádost byla poslána 4. října, paní Jesenická chtěla informaci, proč se jí stále nikdo neozval. Redakce TN.cz proto požádala o vyjádření ČSSZ. Ta ale řekla, že se nemůže vyjadřovat ke konkrétním lidem, proto se k záležitosti vyjádřila obecně: „Zákonná lhůta pro vyřízení je 90 dnů, délka závisí na tom, zda jsou v evidenci ČSSZ všechny podklady. Pokud je nutné některé rozhodné skutečnosti došetřovat, zákonná lhůta pro vydání rozhodnutí se o dobu došetřování prodlužuje,“ uvedla mluvčí Jitka Drmolová.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Peníze

Předčasný starobní důchod se přiznává od data, které žadatel požaduje, není ale možné požádat o začátek důchodu před datem podání žádosti. Lidé pak ovšem dostanou peníze zpětně. Datum vydání rozhodnutí tedy nijak neovlivňuje datum přiznání důchodu. Například pokud je žádost o předčasný starobní důchod podána dne 22. listopadu 2021 s datem přiznání od 22. listopadu 2021 a žadatel rozhodnutí o přiznání důchodu obdrží 1. února 2022, bude mu doplacen od požadovaného data přiznání.

Diskuze Vstoupit do diskuze
62 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články