Život v Evropě je stále dražší. Růst cen trhá rekordy. Víme, kde si lidé sáhnou nejhlouběji do kapsy

Zdražování na konci loňského roku zasáhlo většinu českých domácností. V některých zemích EU ale ceny rostly výrazně rychleji.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Nejrychleji rostly ceny v Evropské unii hlavně loni v listopadu, kdy byly zaznamenány rekordy. V rámci unie činil meziroční přírůstek harmonizovaného indexu spotřebitelských cen 5,2 procenta. Jak připomíná server TN, je to nejvíce od roku 2001. Data Eurostatu pak potvrzují, že jedenáctý měsíc roku 2021 vykazoval největší růst cen.

Malta a Portugalsko jsou na tom nejlépe

V prosinci došlo k lehkému uklidnění cenové hladiny. V některých zemích Evropské unie došlo k cenové stagnaci nebo jen k malému růstu cen. Někde dokonce ceny v posledním měsíci uplynulého roku mírně klesly. K výraznějším změnám od listopadu ale podle předběžných dat nedošlo. Právě listopad byl zlomový také pro Česko. V tuzemsku meziroční zdražování činilo 4,8 procenta.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Život v Portugalsku

To je stále poměrně dobrý výsledek oproti jiným zemím Evropy. Nutno také dodat, že průměr celé Evropské unie, činil 5,2 procenta. Nejhorší situace byla v Litvě, kde se ceny během roku zvedly o 9,3 procenta. Vysoký růst vykázalo také Estonsko s 8,6 procenty a Maďarsko se 7,5 procenty. Na druhém konci žebříčku stojí naopak Malta. V tomto státě činil v listopadu meziroční růst cen jen 2,4 procenta. Dobře na tom je také Portugalsko s 2,6 procenty a ceny nerostly příliš rychle ani ve Francii, kde činil meziroční růst cen v listopadu 3,4 procenta.

Co nejvíce zdražilo?

Přesto je rok 2021 z pohledu cenového růstu mimořádný. Jak uvádí magazín Českého statistického úřadu s názvem Statistika&My, jde o nejmasivnější zrychlení, protože meziroční růst spotřebitelských cen od ledna 2021 zrychlil o 4procentní body. Ve srovnání s listopadem 2020 se pak přírůstek zvýšil o 5procentních bodů. Zdražování postihlo většinu oddílů spotřebního koše.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Tankování benzínu

Nejvíce viditelné ale bylo zvyšování cen u dopravy, u které v listopadu činil přírůstek 12,8 procenta. Ovlivněno to bylo hlavně rychlým růstem cen u pohonných hmot. Výrazné zvýšení cen bylo zaznamenáno také v oblasti bydlení a energií, kde nárůst vyskočil z lednových 0,9 na 9,1 procenta. Důvodem růstu v této kategorii bylo hlavně prudké zdražení zemního plynu a elektřiny během podzimu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
88 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články