Podvodníci spoléhají na lidskou důvěřivost. Lidem posílají falešné odkazy dopravních společností

Nákup a prodej přes internet je čím dál nebezpečnější. Podvodníci působí velmi důvěryhodně a jejich činnost jim připadá naprosto v pořádku.

i Zdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
                   

Internetoví podvodníci jsou stále vynalézavější. V poslední době se objevilo mnoho podvodných SMS i e-mailů, které se snaží z lidí vylákat peníze. Jak Události247 informovaly, zloději se vydávají například za Českou poštu, banku či policii. Čechům přichází také falešné zprávy od údajných státních úřadů. Upozorňují třeba na přeplatek na dani či vyzývají k čerpání příspěvku. Podezřelý je nejen způsob komunikace, ale také skutečnost, že jediné, co mají adresáti udělat je zadat údaje ke své bankovní kartě. Obratem se stávají obětí kybernetického útoku.

Rozhoduje obezřetnost

Množí se také případy podvodů na bazarových portálech, o kterých Události247 psaly zde. Kdo může za takovými útoky na bankovní účty Čechů stát objasňuje video na youtube kanálu Jirka vysvětluje věci. V poslední době jsou častou obětí nejen ti, kteří na internetových bazarech něco nakupují, ale i ti, co prodávají. Zpočátku vypadá vše nevinně. Ozve se údajný zájemce, který se ptá na podrobnosti k prodávané věci. Poté potvrdí, že má zájem a pro zboží pošle kurýra. Aby vše mohlo proběhnout je nutné zadat své údaje jako adresu a číslo platební karty.

Údajný kupující pošle odkaz, který se na první pohled tváří důvěryhodně jako web doručovací společnosti. Aby člověk nepřišel o všechny své prostředky na účtu, musí se pozorněji podívat na URL adresu, kde je možné zjistit, že se nejedná o skutečné webové stránky doručovací společnosti. Pouze tak vypadají. Proto by se vyplnění bankovních údajů mohlo šeredně vymstít. V konkrétním případě, o kterém informuje youtube kanál Jirka vysvětluje věci se zájemce představil jako Petr z Uherského Brodu.

Až tisíce eur za týden

Po poslání odkazu, jehož rozkliknutím je možné zjistit, odkud dotyčný píše ale bylo zjištěno, že píše z Itálie. Prodávajícímu bylo tímto odhalením jasné, a proto na údajného kupujícího udeřil s tím, že ví, že jde o podvod. Komunikace poté směřovala ke zjištění, jak celý byznys funguje. Muž, který se vydával za Petra se přiznal, že pochází z Kazachstánu a tuto činnost dělá jako svou práci. Přijít si může na zajímavé výdělky. Týdně na 300 až 1200 euro, jak zazní v reportáži. Údajný kupující dále odhalil, že taková činnost je pro mnoho lidí běžná.

iZdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
Nebezpečí na lidi číhá i při prodeji či nákupu na bazarových webech

Jde podle něj prostě o práci a pokud on nebude tím, kdo obere hloupé lidi o jejich úspory, udělá to někdo jiný, zaznívá ve videu. Sám také přiznal, že česky neumí a ke komunikaci používá překladač. Špatná čeština je tím, co řadu možných obětí od podvodu zachrání. Muž, který se nelegálním způsobem snaží od lidí na bazarových portálech vylákat údaje k platební kartě také přiznal, že nejčastějšími lidmi, kteří se chytí, jsou osoby středního věku. Není to ale tím, že by si speciálně své oběti vybíral. Jde pouze o náhodu, koho osloví.

Diskuze Vstoupit do diskuze
72 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články