Usmrcení kapra jako přežitek: Lidé si sváteční rybu nechávají už častěji naporcovat od prodejců

Vánoce jsou za dveřmi a do popředí se opět dostávají petice za ukončení prodeje živých kaprů. Zakladatelé to považují za týrání, kterému se ve 21. století nemá dostávat prostoru.

i Zdroj fotografie: Zákupák / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Petice poukazuje na odbornou studii s názvem Rizika snížení welfare kaprů, podle které při stánkovém prodeji dochází při takovém jednání k týrání zvířat. Ryba přenášená po prodeji libovolně dlouhou dobu bez vody podle ní trpí a dusí se. Petice se odkazuje také na právní stanovisko, podle kterého dochází k porušování zákona na ochranu zvířat proti týrání. Zatím ji podepsalo přes 1600 lidí.

Resort zemědělství změny nechystá

Za novou petici je zodpovědná mezinárodní nevládní organizace CIWF Česko, která bojuje za soucitné zacházení s hospodářskými zvířaty a výrobu potravin šetrnou k přírodě. Pražský radní pro bydlení a transparentnost Adam Zábranský prohlásil, že zmiňovanou petici se sloganem „dejte hlas kaprovi“ podepsal. „Masakr kaprů, který probíhá každý rok v prosinci v českých ulicích, je neobhajitelný. Když už někteří z nás mají potřebu jíst kapry, tak je při tom aspoň netýrejme!“ uvedl na svém Twitteru.

iZdroj fotografie: Honza Groh (Jagro) / Creative Commons / CC BY-SA
Kapr na vánočním stole

Ministerstvo zemědělství podle webu Vitalia zatím žádné změny nechystá, a to mimo jiné i proto, že spotřebitelů, kteří kupují živé ryby, ubývá. Zabít a naporcovat doma kapra nebo jakoukoli jinou rybu totiž podle webu v současné době nepatří mezi dovednosti, kterými by především mladší generace disponovala. Lidé si v poslední době většinou nechají rybu usmrtit přímo na místě, kde ji kupují. Přibývá ale i těch, kteří si dají raději řízek, informuje dále Vitalia.

Ryby trpí a bolestivě umírají

Prodej živých kaprů je barbarství,“ uvedl pro Události247 ředitel ZOO Tábor Evžen Korec, která iniciativu podporuje už několik let. „Ryby trpí a je smutné, že tomuto utrpení často musí přihlížet i malé děti. Problémem je nešetrný převozu ryb i jejich přechovávání v přeplněných kádích. Kapry navíc zabíjí na ulicích nekvalifikovaní lidé, kvůli tomu ryby často umírají bolestivě a velmi dlouho. Zcela nevhodné je též následné umístění ryb do vany s teplejší, navíc chlorovanou vodou, která jim může poškodit kůži i nervovou soustavu,“ doplňuje Korec.

iZdroj fotografie: Depositphotos
V Česku se každý rok vyloví kapři za dvě miliardy korun

My kapra kupujeme každý rok,“ řekla Událostem247 Miluše Bučková z Brna. „Když byly děti malé, tak jsme ho měli vždycky ve vaně, před Štědrým dnem ho manžel zabil a měli jsme polévku a kapra s bramborovým salátem. Tehdy nikdo žádné týrání neřešil, to až teď se s tím roztrhl pytel. Dnes už si kapra necháme na místě i zabít a naporcovat, i když je to s příplatkem, zato je to pohodlnější. Je to ale prostě vánoční klasika,“ dodala paní Bučková.

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články