Po konzervě občas sáhne každý z nás, je to rychlá alternativa obědu nebo večeře. Ne každá je ale kvalitní.
Pokud rádi nakupujete konzervy, dejte pozor na to, které si do košíku dáváte. Státní zemědělská a potravinářská inspekce teď upozornila na případy klamání ohledně obsahu masa v konzervě Maďarského guláše Pikok. Inspektoři proto zakázali hned čtyři šarže zmíněného výrobku, protože obsahovaly méně masa, než výrobce sliboval na obalu. Posledně jsme o podobném případu informovali na Událostech247 v souvislosti s mozarellou, která měla menší množství, než výrobce na obalu uváděl. Prodávala se v Albertu.
Masový guláš s minimem masa
„Potravinářská inspekce nařídila společnosti Lidl Česká republika v.o.s., aby bez prodlení stáhla ze své tržní sítě čtyři nevyhovující šarže potraviny Maďarský guláš Pikok, na obalu uveden výrobce: Whalley s.r.o., Mikulášovická 552, 407 78 Velký Šenov,“ uvedl mluvčí inspekce Marek Bartík. Jde přitom o velmi oblíbenou potravinu mnoha Čechů.
Výrobce na obalu uvedl, že guláš obsahuje 31,25 % hovězího masa a 31,25 % vepřového masa, celkově tedy 62,5 %. Laboratorní rozbor však u čtyř šarží potvrdil nižší celkový obsah masa. V jednom případě to bylo dokonce o více než 20 procentních bodů. Spotřebitelům tak byla poskytnuta zavádějící informace o složení potraviny, píše inspekce na webu. Jednalo se o výrobky s daty minimální trvanlivosti 30.03 2026 (obsah masa: 41,6 %); DMT: 14.12 2025 (obsah masa: 45,6 %); DMT: 24.03 2025 (obsah masa: 54,5 %); DMT: 16.03 2026 (obsah masa: 47,2 %).
Šizené potraviny nejsou nijak výjimečné
Masné výrobky mají problémy s kvalitou častěji než jiné potraviny. Už dříve to odhalily nezávislé spotřebitelské testy časopisu dTest. Analýza výsledků testování za poslední tři roky ukázala, že nejvíc nepravostí je v uzeninách a v dalších masných výrobcích. Psal o tom web Pražský deník. Zatímco při testech všech ostatních druhů potravin činil podíl ošizených potravin 2,2 procenta, u uzenin to bylo 20 procent. Mezi odhalenými nekalostmi bylo časté nedodržení deklarovaného obsahu masa.
Na šizení potravin se už před několika lety zaměřili vědci z brněnské Veterinární a farmaceutické univerzity. Metoda, kterou při výzkumu využívají, se uplatňuje při odhalování nádorů v lidském těle. Odborníci z univerzity ji však dokázali přenést do světa potravinové chemie. Psal o tom web Brněnský deník. V současnosti používané metody, které pomáhají odhalovat přidané látky, totiž mají řadu nedostatků. Protože výroba masných výrobků může pozměnit strukturu bílkovin, nemusí být v potravině viditelné. Nerozeznatelná jsou také malá množství přídavku.