Závadné máslo pochází od výrobce Lakmilk. Lidé, jež ho mají doma, by jej raději měli zanést zpátky do obchodu a nechat si vrátit peníze.
Bez másla si mnoho z nás život ani neumí představit. Spousta lidí ho konzumuje prakticky denně. Mažou si jej na chleba, smaží na něm či z něj pečou sladké dezerty a koláče. Ti, jež si máslo v poslední době koupili v obchodech Albert, by pak měli zbystřit. Mohlo by se totiž jednat o máslo, které řetězec musel stáhnout z prodeje.
Máslo z Albertu nemá odpovídající kvality
Tato základní potravina, kterou máslo bezesporu je, musí splňovat několik pravidel. Tím nejzákladnějším je obsah tuku. Jak jsme ověřili na webu Bezpečnost potravin, v každém másle musí být 80 až 90 procent mléčného tuku. Pokud je množství nižší či vyšší, anebo pokud je část tuku rostlinného původu, o másle nemůže být řeč. A pakliže chce výrobce produkt prezentovat jako čerstvé máslo, nesmí být produkt starší než 20 dní.
Co konkrétně bylo špatně s výrobkem CCH Máslo 82% 250g prodávaným v Albertu, není úplně zřejmé. Redakci Událostí247 se z webu společnosti Albert podařilo zjistit pouze to, že máslo muselo být z prodeje staženo kvůli nevyhovující kvalitě. Ať už se za tím skrývá ale cokoliv, lidé by výrobek určitě konzumovat neměli. A jak zjistí, že se jedná právě o závadné máslo? Spolehlivým ukazatelem je EAN kód 8590421036563, případně pak datum spotřeby, jež je do 27. února 2025.
Problémy s máslem nejsou ojedinělé
Redakce Událostí247 například před pár měsíci informovala hned o 2 závadných máslech, jež se objevila v německých obchodech na hranicích s Českem. Mnozí Češi přitom do příhraničních supermarketů často jezdí pro levnější či kvalitnější potraviny. Problémem zde bylo riziko výskytu kovových částic.
O tom, že stažení závadných potravin je správným krokem, samozřejmě není sporu. K diskusi je ale podle redakce Událostí247 to, zda není četnost těchto problémů příliš velká a neměla by se zlepšit preventivní kontrolní opatření, aby se závadné potraviny, jako je třeba výše zmíněné máslo, do obchodů vůbec nedostaly. V této oblasti vnímáme rezervy, které by se daly zlepšit.
Jak často konzumujete máslo vy?


