Češi berou útokem staronový typ paliva do auta: Spočítali si totiž, kolik ušetří na každém tankování

Podle odhadu expertů jezdí dnes v Česku 170 000 vozů na LPG pohon. Za letošek jich přibylo až dosud téměř 8 000, a to ještě není konec.

i Zdroj fotografie: ČOI
                   

Po českých silnicích jezdí v současné době zhruba 170 000 aut poháněných LPG. To je hrubý odhad, se kterým na základě vlastní metodiky pracuje Česká asociace LPG (CALPG). Událostem247 to sdělil její výkonný předseda Ivan Indráček. Registr vozidel jich uvádí až 60 000. Chyba je dána tím, že registrace se provádějí v několika stech pověřených obcích a neexistuje pro ně jednotný číselník. V letošním roce počet LPG vozidel v ČR enormně narostl, sdělil dále Indráček.

Motoristy vedou k orientaci na LPG převážně ekonomické důvody

V pololetí to ještě vypadalo na dvojnásobný přírůstek LPG pohonů oproti minulému roku. Uvedl to na svém serveru Svaz dovozců automobilů ČR (SDA). Momentálně se odhad ustálil na 80 procentech. Ty jsou tvořeny třemi tisícovkami nových vozů. Dalších 4 900 vozů nechali jejich majitelé na plyn přestavět. Důvodem boomu LPG je jeho nízká cena, a to vzhledem k drahotě ostatních paliv, píše dále Svaz dovozců automobilů.

iZdroj fotografie: Depositphotos
České silnice brázdí zhruba 170 000 aut poháněných LPG

Tajemník SDA Josef Pokorný Událostem247 vysvětlil, proč i on očekává další nárůst počtu LPG aut. Plně to odpovídá trendu. „Zájem roste ze dvou důvodů. Zaprvé je to nižší nabídka dieselových motorů. Aby ušetřili, přecházejí někteří zákazníci z klasického pohonu na LPG. Dále některým starým LPG vozům končí životnost a doplňují se novými. Protože současná cena LPG je pro ně prostě zajímavá.“

Experti očekávají do konce roku ještě další nárůst

Manažer telekomunikační společnosti Pavel Balon jezdil ve svém osobním autě na LPG v letech 1997-2004. Událostem247 řekl, že momentálně používá firemní auto, které je na naftu. Kdyby si ale kupoval dnes vlastní vůz, vážně by opět zvažoval variantu LPG. „Je to palivo, které na trhu nekolísá. Je ho dost a cena se drží skoro stejně jako před krizí. I když vím, že i tady jsou nějaké limity, věřím, že bude kolísat méně.“

iZdroj fotografie: Depositphotos
Majitel LPG vozidla ušetří zhruba 20 korun na litru paliva

Síť čerpacích stanic nabízejících LPG je dnes plně dostačující, fronty se před nimi netvoří, informoval dále tajemník SDA Události247. Přestože cena benzínu nepatrně klesla, pořád krouží kolem hranice 40 Kč, informovaly Události247. Podle Indráčka se současná cena LPG pohybuje kolem 17 Kč a jeví tendenci setrvat. „Kapacita servisů na přestavby je stále zaplněna. Do konce letošního roku tak pravděpodobně LPG aut v ČR ještě přibude,“ dodal pro Události247 Indráček.

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články