Albert nabízel zákazníkům ve svých regálech zkaženou potravinu. Může být zdraví nebezpečná

Pravidelné kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce někdy odhalí závady u potravin, které se tváří jako zdravé.

i Zdroj fotografie: Wolfmann / Creative Commons / CC BY
                   

Nedávno inspektoři zákazníky varovali před mixem oříšků, které se prodávaly v Lidlu a jevily známky žluknutí, jak Události247 informovaly. Neměly přitom ještě ani po datu minimální trvanlivosti. Také nejnovější záchyt se týká ořechů. Prodával je obchodní řetězec Albert v Ústí nad Orlicí. Informuje o tom web Potraviny na pranýři.

Potravina nebyla prošlá, přesto se zkazila

Inspekce zjistila známky kažení u mletých jader vlašských ořechů s datem minimální trvanlivosti do 26. července 2023. Ořechy inspektoři objevili v maloobchodní prodejně potravin Albert v Lochmanově ulici v Ústí nad Orlicí. „Při kontrole se ukázalo, že uvedená potravina měla žluklou a výrazně palčivou chuť. Jeví-li potravina známky kažení, není možné ji považovat za bezpečnou pro lidské zdraví. V době kontroly neměla uvedená potravina prošlé datum minimální trvanlivosti,“ řekl Událostem247 mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Jedná se o potravinu slovenského distributora z Bratislavy, doplňuje web Orlický deník. Inspekce radí zákazníkům, pokud mají uvedenou šarži ořechů doma, aby je určitě nekonzumovali. Žluknutí může ořechy potkat třeba pokud jsou špatně uskladněny, připomíná web Svět plodů. Například u vlašských ořechů to ale lidé často zjistí až při konzumaci. Chuť takového ořechu je nepříjemně kyselá, nahořklá a trpká, píše dále web.

Proč jsou takové ořechy nebezpečné

Žluklé tuky zbytečně zatěžují trávicí systém. Při konzumaci malého množství se však nemusíte bát, v takovém případě nedochází k žádným akutním zdravotním problémům, píše web Svět plodů. Při požití většího množství nebo při dlouhodobé konzumaci však nastávají trávicí potíže, tedy silné bolesti břicha, nepříjemná plynatost a průjmy. Zároveň mohou takové ořechy mít i jiné vady, které pro tělo mohou být nebezpečné. Mohou je napadat plísně a jejich toxiny, doplňuje web.  

iZdroj fotografie: Sage Ross / Creative Commons / CC BY
Vzorek byl zjištěn úřední kontrolou Státní zemědělské a potravinářské inspekce

Mám ráda veškeré druhy ořechů, od kešu, arašídů až po pistácie a vlašské ořechy. Vlašáky si většinou kupuji od kamarádky, která má na zahradě dva stromy a používám je na vánoční cukroví. Protože se ale snažím jíst zdravě, tak si mleté ořechy přidávám do ovesných kaší. Tuto šarži mám možná doma, ale ještě jsem sáček neotevřela. A asi ani neotevřu,“ řekla Událostem247 zákaznice Andrea Daňhelová ze Šlapanic u Brna.

Diskuze Vstoupit do diskuze
140 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články