Velký pozor na kantýny a jídelny, varuje hygiena. Prošlá jídla, nebezpečná voda a škodlivý led jsou jen zlomky toho, co se zjistilo

Pro většinu lidí je v této době návštěva restaurace spíše svátkem. Často však netuší, že v některých provozovnách jim může jít i o zdraví.

i Zdroj fotografie: Hygienická stanice hlavního města Prahy
                   

O tom, co všechno pracovníci hygienických stanic při kontrolách provozoven veřejného stravování najdou, Události247 informovaly už dříve. Kontroly prokázaly například mastnotu na stropě s viditelnými úkapy mastnoty, špinavou podlahu a regály v kuchyni, nebo potraviny skladované ve znečištěných chladících zařízeních. Hygienici ale znovu varují na svém webu.

Největší problém je skladování potravin

Na kontroly do restaurací vyrazili také hygienici z Liberce. Ve třetím čtvrtletí roku 2022 provedli celkem 184 kontrol v provozovnách společného stravování a za zjištěné nedostatky uložili 33 pokut v celkové výši 134 tisíc korun. Informují o tom na svém webu. Některé provozovny musely zlikvidovat potraviny či pokrmy s prošlým datem spotřeby. Závady našli také v čistotě zásobníků na led.

iZdroj fotografie: Triplec85 / Creative Commons / CC BY
Hygienické stanice jednotlivých krajů se zaměřují mimo jiné na provozy restauračních zařízení, kde se svými kontrolami snaží zajistit především zdravotní bezpečnost vyráběných pokrmů, jež jsou předkládány návštěvníkům

Lidé nás nejčastěji upozorňovali na nedostatečnou provozní hygienu, zdravotní potíže po konzumaci pokrmů a nevhodné skladování potravin,“ uvedla pro Události247 vedoucí oddělení hygieny výživy pro Liberec a Českou Lípu Alena Patková. „Problémy se skladováním potravin k přípravě pokrmů jsou teď mnohem častější než v období před pandemií covidu. Výjimečně se setkáváme i s porušením teplot u pokrmů připravených k výdeji tedy, že nejsou uchovávány při teplotě vyšší než 60 °C,“ dodala Patková.

Je důležité ihned volat lékaře

Já jsem dostal asi před deseti lety příšernou otravu E.Coli. Bylo to z hovězího guláše v jedné restauraci ve Vyškově. Bylo mi hrozně zle a skončil jsem v nemocnici na kapačkách. Za dva týdny jsem zhubl 10 kilogramů, a ještě dlouho potom jsem se nemohl pořádně najíst, aniž by mne bolelo břicho. Onu restauraci později samozřejmě zavřeli, protože se ukázalo, že jsem nebyl jediný, kdo se tam přiotrávil jídlem,“ řekl Událostem247 Jindřich Hora z Břeclavska.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Počet restaurací a hospod v Česku se za posledních devět let zdvojnásobil na více než 21 tisíc

Častá je také otrava klobásovým jedem – neboli botulismus. Způsobuje ji nebezpečný botulotoxin a může skončit i smrtí. Nakazit se můžeme například po konzumaci konzerv, ve kterých se rozmnožily příslušné bakterie. Psal o tom web Kurzy. Mezi příznaky otravy patří bolesti hlavy, svalová slabost, rozostřené vidění, nevolnost, obtíže s dýcháním nebo potíže s močením. Komplikace se dostaví už 12 nebo 36 hodin po jídle. Je proto dobré hned vyhledat lékaře, píše dále web.

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články