Tvarůžky, které nejen páchnou: Inspektoři našli v oblíbeném sýru plíseň. Nejezte je, vzkazují obchodní řetězce

Závadné látky odhalují inspektoři SZPI průběžně a napříč celým nabízeným sortimentem. Pro označené zboží platí okamžitý zákaz prodeje, viníkům hrozí vysoké pokuty.

i Zdroj fotografie: abcMedia
                   

Některé obchody nedávno vyřadily z regálů olomoucké tvarůžky od loštické firmy A.W., a to kvůli možnému výskytu plísně. Informaci přinesly Televizní noviny. Na podobný případ upozornil o měsíc dříve Deník. Řetězec marketů Penny oznámil, že preventivně stahuje z prodeje konkrétní šarže stogramového balení Olomouckých tvarůžků. Šlo o tentýž výrobek z Loštic na Šumpersku. I důvod stažení byl stejný: podezření na výskyt plísně.

Na některé sýry určité druhy ušlechtilých plísní patří

Chyba ovšem nemusela nutně nastat u výrobce. „Tvarůžky jsou zrající sýr, tudíž nemůže být ošetřovaný proti plísním. Tím pádem se může stát, že v rámci cesty ke spotřebiteli může dojít k tomu, že ho napadne plíseň, ale to nemůžeme ovlivnit. Od nás oddělení kvality nepustí nic, co by neodpovídalo normám,“ reagoval tehdy mluvčí společnosti A. W. Loštice Vladimír Kovář. Jak zjistily Události247, nedorozumění spočívá v tom, že není plíseň jako plíseň.

iZdroj fotografie: abcMedia
Obchodní řetězce rychle zareagovaly stažením závadného zboží

Spousta spotřebitelů se diví, jak může u zrajícího sýru na závadu plíseň,“ vysvětluje Událostem247 interní specialistka Anna Horáčková. „Ale laik nemůže vědět, o jakou konkrétní plíseň se jedná. Je jasné, že některé ušlechtilé potravinářské k jistým druhům sýrů patří. Ale pokud je jakákoliv potravina kontaminovaná plísní, která tam být nemá, stává se okamžitě zdraví nebezpečnou. Není řeč o ,kamarádských’, jemných plísních, jako jsou na hermelínu.“

Závadná kuřata i bylinné čaje

Řadu varování podobného typu nacházíme na webu Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Koncem března inspektoři zjistili při kontrole bezpečnosti potravin bylinný čaj s téměř 15x překročeným limitem pro přítomnost pyrolizidinových alkaloidů. To jsou látky, vyznačující se řadou negativních účinků na lidské zdraví. Ještě nebezpečnější kauzu řešila SZPI o měsíc dříve. S kuřaty z polské produkce jste si mohli přinést domů i salmonelu.

iZdroj fotografie: abcMedia
Na kontaminované maso nemá vliv ani eventuální zmrazení

V rámci průběžných intenzívních kontrol bezpečnosti potravin inspekce 2. března zjistila nebezpečnou potravinu nazvanou „Kuře a kvalita bez drobu“. Název na balení je i v polské mutaci. Výrobcem je firma Kabanos z Jablonky v Polsku. Laboratorní analýza u výrobku potvrdila kontaminaci bakteriemi rodu Salmonella. Takové jídlo je nebezpečné konzumovat i po zmrazení. „Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ píše web SZPI.

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Ondřej Trčálek
Autor článku

Ondřej Trčálek

Baví mě čtenářům poskytovat fakta a dávat je do souvislostí. Působil jsem v rádiích Orion a Kiss Morava. Od roku 2005 jsem vyráběl reportáže pro několik televizí. Inspiraci hledám především v hudbě.

Zobrazit další články