Češi si svými zvyky při vaření kopou hrob. Známou surovinu přidávají do jídla až třikrát víc, než by měli. Jde o zdraví, varují experti

Stravování Čechů je nezdravé, což se projevuje ve statistikách obezity. Nadváhou trpí více než polovina obyvatel.

i Zdroj fotografie: abcMedia
                   

Češi zaujímají v evropském žebříčku obezity nelichotivé čtvrté místo. Vyšší než ideální hmotnost má 55,4 procent obyvatel a hůře už jsou na tom jen Řekové (55,5 procent), Chorvati (55,8 procent) a Malťané (59,6 procent). Nelze se proto divit, že Češi jsou častými návštěvníky nemocnic. Obezita vede k celé řadě nemocí. „Například k cukrovce 2. typu, infarktům nebo k poškození kloubu. Obezitou začíná většina nemocí srdce,“ uvedl pro Události247 profesor z fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy Jiří Suchý.

Nezdravé jídlo je v kurzu

Nadváha souvisí v mnoha případech také s cukrovkou nebo poruchami endokrinologického rázu. „V neposlední řadě má obezita negativní vliv i na psychiku. Pacienti často kvůli kilům navíc trpí depresemi a úzkostnými stavy,“ uvedl dále pro Události247 Suchý. Aktuální krize navíc může problémy Čechů se stravováním ještě více prohloubit. Kvůli snaze ušetřit kupují levné a nezdravé potraviny. Naopak ovoce a zeleninu ze svého jídelníčku eliminují.

„Lidé se pak uchylují kvůli financím k nákupu průmyslově zpracovaných potravin, které mají vysoký obsah soli, tuku a cukru a mohou v tomto kontextu uvažování vyjít výrazně levněji. Jde například o hotová jídla, sladkosti, sušenky, párky, konzervy, instantní nudle, slazené nápoje i balené pečivo,“ vysvětlil pro Události247 předseda České asociace nutričních terapeutů Martin Krobot. Především zmiňovaná sůl se ukazuje jako velký problém Čechů. Podle Státního zdravotního ústavu solí obyvatelé Česka třikrát více než by měli.

Nadměrný příjem

Ženy v průměru konzumují zhruba 10 gramů soli za den. Muži dokonce 14 až 15 gramů za den. Doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) je přitom maximálně 5 gramů soli za den, což odpovídá jedné čajové lžičce, uvádí Státní zdravotní ústav. Nadměrný příjem soli nemají jen dospělí, ale také děti. Tento návyk si pak převádí do dospělosti, což později způsobuje značné zdravotní problémy.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Jídla z fast foodů mají také vysoký obsah soli

„Při zvýšeném konzumu soli již u dětí vzniká návyk na slané, který vede v dospělosti k nadměrnému solení. Obě ochucovadla jsou legitimací k hypertenzi čili vysokému krevnímu tlaku, a ten cestou k závažným poškozením organismu,“ vysvětlila pro Státní zdravotní ústav pediatr Jan Janda. Jediným řešením, jak budoucím chorobám předcházet, je snížit svůj příjem soli i cukru a zaměřit se na zdravou stravu. Ve spojení s pravidelným pohybem je možné eliminovat zdravotní problémy na minimum.

Dokážete si představit pokrmy bez soli?

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články