Fiala ve Sněmovně: Mě už to taky se*e! Co přesně premiéra vytočilo?

Zapnuté mikrofony v dolní komoře Parlamentu často zachytí i to, co není určené pro veřejnost. Slušná politika, na kterou se Petr Fiala odvolává, tam dostává na frak.

i Zdroj fotografie: Úřad vlády ČR
                   

Po historicky nejdelším jednání vyslovila sněmovna důvěru vládě pětikoalice Petra Fialy. Předcházelo tomu 23 hodin proslovů jednotlivých poslanců, zejména opozičních. Unaveným zákonodárcům zřejmě tekly nervy. Neudržel se ani premiér, když prohlásil, že ho to s*re. Výrok, který adresoval okolo sedícím vládním kolegům, ale zachytily mikrofony. Později Fiala řekl, že šlo o neveřejný neformální výrok a že je také jen člověk.

Nedisciplinovaní ministři

Sněmovna jednala o vyslovení důvěry kabinetu Fialy třiadvacet hodin. Začala ve středu ráno, v půl třetí odpoledne se premiér neudržel. „Musíme to vydržet,“ řekl mu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Mě už to taky s*re,“ odpověděl Fiala. V té době byl zapnutý mikrofon u stolu předsedy sněmovny kousek od premiéra, takže vše bylo slyšet a je to i na kamerovém záznamu. Výrok Fiala pronesl ve chvíli, kdy předsedající schůze Věra Kovářová protahovala končící přestávku o pět minut.

Ve svých lavicích neseděli všichni ministři. „Šlo o situaci, kdy všichni ministři vlády nepřišli z obědové přestávky včas na 14:30 do sálu, a sněmovna proto měla dalších pět minut pauzu,“ citují Jurečku Novinky. Podle jednacího řádu sněmovny během jednání o vyslovení důvěry musí všichni ministři být přítomni v sále, píše list. Jinak bude schůze přerušena, dokud se nedostaví. K tomu během středečního maratonu několikrát došlo.

Omluva těm, kterých se dotkl

Zajímavé je, že Fialův kabinet řadí mezi své priority slušnost a v programovém prohlášení například uvádí, že prosadí zlepšení politické kultury. Sám Fiala po volbách prohlásil, že jsou vítězstvím slušné a hodnotové politiky. Za svůj středeční exces se premiér později omluvil. Řekl, že šlo o neveřejný, neformální výrok a že je také jen člověk. „Těm, kterých jsem se dotkl, se omlouvám,“ prohlásil.

Sál dolní parlamentní komory bývá často svědkem nejrůznějších faux pas. Nejpopulárnější zachytily mikrofony v roce 2013, kdy tehdejší premiér Jiří Rusnok řešil s ministrem obrany účast na pohřbu Nelsona Mandely v Jihoafrické republice. Nechtělo se mu a uvažoval, že by mohl letět prezident Miloš Zeman, uvedl tehdy iRozhlas. Když ho upozornili, že to není dobrý nápad, prohlásil, že prezident tedy asi nepoletí a je to v p*deli.

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Ondřej Kočí
Autor článku

Ondřej Kočí

Zobrazit další články