1432 Kč poputuje do kapes všem lidem, kteří vlastní tento typ telefonu. Výrobce udělal chybu, teď to chce vyžehlit

Lidé jsou zvyklí za své telefony platit vysoké částky. U některých se však nyní situace otočí. Dostanou totiž peníze za svůj starý telefon.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

V dnešní konzumní době si lidé zvykli, že když něco nefunguje, jednoduše věc vyhodí a koupí si místo ní novou. Platí to také u telefonů, jejichž životnost je podle mezinárodní studie v průměru něco přes 3,5 roku, píše web Mobil mania. Důvodem výměny přitom není vždy pouze chuť vlastnit ty nejnovější kousky. Čím dál víc se v poslední době mluví také o tom, že některé společnosti záměrně zpomalují starší modely telefonů, aby tak své zákazníky donutili ke koupi novějších.

Tento podraz na zákazníky dělal i Apple

Jak připomíná web Mobilizujeme, k prvnímu případu tohoto nekalého jednání se společnost přiznala již v roce 2017. Od té doby kvůli tomu dostala hned několik pokut, například ve Francii v roce 2020 firma zaplatila sankci dosahující šílených 25 milionů eur. Zároveň musel Apple nemálo financí vynaložit také na kompenzace postiženým uživatelům. To se nyní znovu opakuje.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Apple patří mezi technologické firmy na světě

Na základě aktuálního soudního rozhodnutí ve Spojených státech bude toto zásadní pochybení firmu stát 310 až 500 milionů dolarů. Podle odhadů tak bude muset každému z poškozených vyplatit částku zhruba 65 dolarů, uvádí web MercuryNews. V přepočtu tak do kapes všem lidem, kteří vlastní daný typ telefonu poputuje asi 1432 korun. Přesná výše kompenzace se však bude odvíjet od finálního počtu schválených stížností, kterých je aktuálně již několik milionů.

Mohlo by se tak zdát, že výrobce chce chybu, kterou udělal, napravit. Vypadá to ale, že to není tak úplně pravda. Jak totiž dodává web MercuryNews, Apple veškerá obvinění popírá. Takové skandály přitom mohou mít zásadní dopad na jeho další fungování. Mnozí lidé totiž mají americkou značku v oblibě především pro kvalitu a férovost, jakou nabízí. To však očividně není až tak úplně pravda.

Kdo bude mít na odškodnění nárok?

Peníze firma vyplatí majitelům „modelů iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus i iPhone SE, které měly nainstalován operační systém iOS 10.2.1 nebo novější před 21. prosincem 2017“, píše web Svět průmyslu. Naději na pěkné finanční přilepšení však mají i vlastníci mladších modelů. Konkrétně budou mít nárok na kompenzaci lidé, kteří mají iPhone 7 a iPhone 7 Plus vybavený operačním systémem 11.2 nebo novějším nainstalovaným rovněž před 21. prosincem roku 2017, dodává server Svět průmyslu.

Česká firma vám za váš telefon vyplatí na ruku 100 000 Kč. Rychle zjistěte, zda máte na peníze nárok, akce brzy končí

Nejedná se přitom o jediný případ z poslední doby, kdy majitelé vybraných telefonů Apple dostanou peníze. Jak nedávno psaly Události247, společnost Plus4U vyplácí vybraným českým držitelům iPhonů 100 tisíc korun. Pouze však v případech, že se jedná o telefon, který se stal obětí velké krádeže z e-shopu Mamut, který firma před jeho zkrachováním vlastnila.

Co si myslíte o tom, že Apple cíleně zpomaloval své starší modely telefonů? Napište nám svůj názor na kauzu do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články