Brzy ve velkém zlevní všemi používaná potravina. Krátce na to ale zase zdraží, lidé už se připravují na levné zásoby

U některých potravin je vývoj cen jako na horské dráze. Ve chvíli, kdy nastane zlevnění, je tak dobré toho rychle využít.

i Zdroj fotografie: Realeklas/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Výkyvy cen jednotlivých potravin mohou mít různé příčiny. Zejména u ovoce a zeleniny na to může mít vliv sezóna či úspěšnost úrody. To je i případ olivového oleje, který v poslední době výrazně zdražoval. Jak psaly Události247 letos v únoru, v českých obchodech se prodával i za částky vyšší než 200 korun. Nyní by se však mohlo blýskat na lepší časy. Tato potravina, kterou doma hojně využívá mnoho Čechů, by totiž brzy mohla zlevnit.

Oblíbená potravina je kvůli suchu v ohrožení

Jak jsme již nastínili, za rostoucí cenou olivového oleje stojí zejména špatná sklizeň. Tu zapříčiňuje především extrémní sucho, které v minulých letech sužovalo Španělsko a další jižanské země. A rozhodně nejde o zanedbatelný jev. Loni v květnu web TN psal o tom, kvůli špatné úrodě se tato potravina prodávala dokonce za cenu, který byla nejvyšší za posledních 26 let.

Náhle astronomicky zdražuje klíčová potravina. Kdo si rychle neudělá zásoby, ten se brzy nedoplatí

Nyní se však zdá, že by se vše mohlo vrátit do starých kolejí a tato klíčová potravina by mohla zlevnit. Jak píše web iDnes, v březnu ve Španělsku vydatně pršelo, díky čemuž se naděje na dobrou úrodu zvýšily. Kvůli tomu budou pěstitelé potřebovat vyprázdnit sklady starých zásob, což je pro spotřebitele dobrá zpráva. Podle odhadů by tak již od června mohlo dojít ke zlevnění olivového oleje. Ti, kteří olej hojně využívají, by si ho tak měli nakoupit do zásoby. Je totiž možné, že v budoucnu cena opět vzroste.

Další vývoj je nejistý

I přes příznivé předpoklady týkající se letošní sklizně zde zůstává řada otazníků a rizik. Pokud by například nastalo náhlé ochlazení, mohlo by dojít k poškození květů olivovníků. Naopak mimořádně suchý podzim by zas mohl negativně ovlivnit růst plodů, uvádí dále web iDnes.

iZdroj fotografie: Neeta Lind/ Creative Commons / CC-BY-SA
Olivový olej používá v kuchyni pravidelně mnoho lidí

I pokud by však letošní úroda dopadla dobře, do budoucna se dalšímu zdražení zřejmě nevyhneme. Jak ostatně píše web Newstream, olivovníky jsou na klimatické změny velmi náchylné. Čím dál častější extrémní výkyvy počasí, ať už jde o teploty či sucho, tak na tuto plodinu budou mít negativní vliv a lze očekávat, že výkyvy cen a potenciální zdražení se budou v budoucnu opakovat.

Pozorujete v posledních měsících zdražování olivového oleje? Napište nám o tom do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
98 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články