Pozor: Čechům, kteří si doma dělají cukroví hrozí od úřadů pokuta až 200 000 Kč

Vánoční cukroví má řada Čechů v oblibě. Jeho domácí pečení a následný prodej se ovšem může lidem pořádně prodražit.

i Zdroj fotografie: Karin Greiner / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Upozorňujeme čtenáře, že následující text a komentář je publicistickým článkem, který obsahuje soukromý názor autora.

Vánoční cukroví patří neodlučitelně k českým tradicím, jak jsme koneckonců psali loni touto dobou na Událostech247. Teď ovšem na domácí cukrářky a cukráře číhá past, která je může přijít pěkně draho. Obzvlášť, pokud se upečené cukroví rozhodnou prodávat. Psal o tom server PrahaIN.

Všechno má svá pravidla

Podle serveru o celé záležitosti informoval jako první web iDnes přibližně před měsícem. Ten napsal, že prodej doma upečeného cukroví vyžaduje nejen živnostenský list, ale také schválené prostory pro výrobu potravin. Přirozeně tyto požadavky většina lidí nesplňuje.

iZdroj fotografie: Richenza / Creative Commons / CC-BY-SA
Pečení cukroví mají Češi v oblibě

Server PrahaIN dále psal o jedné z domácích cukrářek, kterou oslovili. Ta doma pravidelně během svátků peče cukroví, které následně prodává na Facebooku. Podle serveru se většinou jedná o přibližně 30 kilogramů pochutin. Domácí cukrářka Anna prý o něčem podobném nikdy neslyšela a ačkoliv dodržuje hygienické standardy, provozovnu na výrobu nemá a tudíž zákonně cukroví prodávat nesmí. Podle informací, které server PrahaIN zjistil, se většina domácích cukrářů i přesto, alespoň v menším množství, chystá cukroví prodávat.

Prodávání cukroví se může lidem pořádně prodražit

Státní zemědělská a potravinářská inspekce už dříve podle serveru avizovala, že letos se v tomto ohledu zvýší počet kontrol. Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí SZPI, webu PrahaIN vysvětlil, že existují 2 typy domácích výrobců: ti, kteří nabízejí potraviny z domácí produkce v malém rozsahu a nepravidelně. Ti jsou podle mluvčího osvobozeni od registrace u inspekce a nemusí své výrobky podle zákona značit. Nemusí mít taktéž zmíněné oddělené prostory pro přípravu potravin. Musí nicméně zajistit dostatečnou kvalitu potravin, dodal mluvčí.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Lidé, kteří se letos rozhodnou prodávat vánoční cukroví ve velkém by si měli ověřit, zda splňují všechny zákonné povinnosti

Druhým typem jsou ti, kteří prodávají potraviny z domácí výroby organizovaně a ve větším množství. Pro ně naopak registrace u inspekce platí. Taktéž pro ně platí povinnost značit výrobků dle zákona a mít pro přípravu potravin oddělené prostory. Kontroly mohou podle PrahaIN vypadat i tak, že inspektoři budou vystupovat v přestrojení za fyzickou osobu, která si chce danou pochoutku zakoupit. V takových případech už mohou padnout opravdu mastné pokuty. Podle serveru mohou dosahovat i 200 tisíc korun. Výši pokuty posuzuje inspekce individuálně.

Z výše uvedeného je jasné, že kdokoliv, kdo si doma peče cukroví a rozhodne se ho prodávat, by měl být obzvlášť obezřetný. Především, pokud jde o větší množství cukroví. V takovém případě se mu totiž zpeněžený koníček může šeredně vymstít.

Pečete si doma cukroví sami, nebo si ho kupujete? Podělte se o to s námi dole v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články