Češi mohou mít každý den hlavní jídlo za 50 korun a polévku za 8. Musí si ale pospíšit, jinak na ně nezbyde

Výdaje na jídlo patří pro mnoho Čechů mezi ty nejvyšší položky. Možnost najíst se za příznivé ceny tam mnoho z nich vítá s nadšením.

i Zdroj fotografie: Silar/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Ceny obědů v restauracích a jídelnách v posledních letech značně rostou. Jak psal v létě web Seznam Zprávy, meziročně se průměrná cena za hlavní jídlo v gastro podnicích zvedla ze 146 korun na 158 korun. Například řízek zdražil o 8 procent, pizza dokonce o 9 procent. A v porovnání s dobou před 5 lety je pak u některých pokrmů nárůst i více než 50procentní. I přesto však stále existují místa, kde jsou ceny více než lidové.

Jídlo za pár desítek korun

Jedná se o stánky nazvané Výprodej hotových jídel. Za značkou stojí rodinná firma ze severočeského Chomutova. Ačkoli mnozí o této službě dosud neslyšeli, na trhu je podnik už od roku 1989, tedy 35 let, jak píše web iDnes. Do širšího povědomí lidí se však firma dostala až v poslední době. Zatímco předtím se dlouhá léta zaměřovala především na produkci a distribuci chlazených jídel, v posledních letech začala pokrmy přímo prodávat ve svých stáncích.  

Oběd v restauraci za 50 Kč: Češi ji berou útokem. Porce, chuť a ceny jsou bezkonkurenční

iZdroj fotografie: Pohled 111/ Creative Commons / CC-BY-SA
Ceny pokrmů jsou skutečně velmi příznivé

Prodejních stánků s hotovými pokrmy je v Česku spousta. Ty pod značkou Výprodej hotových jídel jsou však přesto v jednom ohledu výjimečné. Obědy zde totiž nabízí za mimořádně nízké ceny. Porci polévky zde prodávají již za 8 korun. A hlavní jídlo i za pouhých 50 korun. Například kuřecí rizoto stojí 55 korun, o něco dražší je pak pečený králík se zelím a knedlíkem – za toto jídlo zákazníci zaplatí 85 korun.

Nabídka je každý den jiná

Podnik denně inzeruje aktuální nabídku na svých facebookových stránkách. Například v pátek 15. listopadu tak v pražském stánku lidé mohli vybírat ze 2 druhů polévek – zeleninové a kulajdy, a několika hlavních chodů. Nejlevnější jídlo, zapečená kolínka se šunkou a sýrem, přitom stálo pouhých 39 korun.

Češi stále netuší, že mohou mít vynikající oběd z restaurace za směšných 40 Kč. Jde o novou službu, ze které jsou lidé nadšeni

iZdroj fotografie: Christian Michelides / Creative Commons / CC-BY-SA
Polévky zde prodávají za pár korun

Není se tak čemu divit, že mnozí lidé si tyto stánky velmi oblíbili a na levné jídlo sem chodí pravidelně. Faktem nicméně je, že ne pro všechny je tato možnost levných obědů dostupná. Jak již dříve psaly Události247, zatím se pobočky nachází jen v Praze, Chomutově, Mostu a Mělníku.

Navštívili jste někdy stánek Výprodej hotových jídel?

Diskuze Vstoupit do diskuze
59 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články