Patříte mezi milovníky uzených potravin či těch s takzvaným kouřovým aromatem? Pokud ano, máme pro vás velmi špatnou zprávu.
Redakce Událostí247 vás pravidelně informuje o nařízeních Evropské unie a dnes tomu nebude jinak. Nedávno jsme se společně zabývali moučnými červy, jejichž používání v potravinách bylo nedávno schváleno EU. V budoucnu bychom se tak mohli setkat s potravinami, které budou obsahovat prášek z těchto červů. Na druhou stranu, tam, kde EU povolila, jinde zase zakázala. Potraviny s velmi oblíbeným aromatem totiž budou zakázány a v Česku si je už nekoupíme.
EU a její nové nařízení
Pokud patříte mezi milovníky uzených potravin, respektive potravin s kouřovými aromaty, pak pro vás máme špatnou zprávu. Tato aromata totiž mohou být zdraví nebezpečná a Evropská unie tak rozhodla o ukončení jejich prodeje. Potraviny jako například brambůrky či polévky s uzenou příchutí tak v regálech už nenajdeme, a pokud ano, tak s výrazně upravenou recepturou.
Jak Evropská komise prozradila, kouřová aromata se vyrábí tak, že dojde ke zkapalnění kouře, který vzniká ze spalování dřeva. Podle odborníků z EFSA jsou tato aromata závadná a zdraví nebezpečná. O zákazu kouřových aromat se přitom mluví už dlouhá léta, minulý rok však členské státy EU tento návrh schválily. V zemích Evropské unie si tak v budoucnu potraviny s uzenými příchutěmi nekoupíme.
„Klasická Evropská unie a její nařízení. Namísto toho, aby se zakazovalo to, co je skutečně nebezpečné, zakazuje se to, co by „mohlo být“ nebezpečné. A co alkohol a cigarety? Řeší někdo jejich dopad na zdraví člověka? Proč se jejich prodej nezakazuje, když je prokazatelné, že způsobují rakovinu? Tyto produkty si přece kupujeme dobrovolně, s vědomím toho, že mohou škodit. Zákaz prodeje uzených brambůrek nechápu, štve mě to,“ řekl Událostem247 Pavel D. z Brna.
Omezení prodeje bude postupné
Ačkoliv bylo nařízení o zrušení prodeje potravin s kouřovým aromatem schváleno už minulý rok, jeho dopady budeme pociťovat postupně. Firmy, které potraviny s kouřovým aromatem vyrábí, mají na ukončení jejich výroby 2 až 5 let. Samozřejmě také záleží na tom, o které potraviny se jedná. Například instantní polévky nebo chipsy by se měly přestat prodávat nejpozději do léta roku 2026. U produktů, kde se kouřová aromata využívají v rámci náhrady klasického uzení, bude lhůta o něco delší. Podle webu Irského úřadu pro bezpečnost potravin tak zákaz pocítíme naplno přibližně až v červenci roku 2029.
Nejde přitom o jediné aroma, které chce Evropská unie v budoucnu zakázat. Jak redakce Událostí247 zjistila, už v roce 2017 se začalo mluvit o zákazu rumového éteru, který se využívá například při výrobě klasického tuzemáku. Stejně jako v případě kouřových aromat i zde EFSA mluvila o negativním vlivu na lidské zdraví. Už v roce 2018 Česká republika požádala o výjimku pro používání rumového éteru právě pro výrobu Tuzemáku.
Nakonec jsme dosáhli udělení 5letého termínu, abychom za problematický rumový éter našli náhradu. Mnozí výrobci tak nakonec v tichosti přešli na novou recepturu – shodou okolností obsahující kouřová aromata. Ta, jak jsme již zmiňovali, budou u některých potravin a nápojů zakázána do roku 2026. Jak celá situace nakonec dopadne, ukáže pouze čas.
Co si o nařízení EU myslíte?


