Chybějící vajíčko nebo prasklá či špinavá skořápka. To vše jsou důvody, proč by Češi vejce raději měli vrátit zpět do regálu a sáhnout po jiných.
Průměrně sní každý Čech ročně více než 200 vajec. Alespoň to říkají čísla Českého statistického úřadu (ČSÚ), která redakce Událostí247 prostudovala. Ačkoli v posledních letech spotřeba mírně klesla, stále se drží vysoko. Ne všichni lidé ale možná ví, na co by si v souvislosti s vajíčky měli dávat pozor.
Některé vady mohou být závažné
V souvislosti s vajíčky panuje mezi lidmi řada mýtů. Redakce Událostí247 například nedávno uvedla na pravou míru tvrzení, že červená krvavá skvrna uvnitř vajíčka může být nebezpečná. Reálně tomu tak není a o kvalitě vajíčka tento přirozený jev nic nevypovídá. Naopak jsou tu jiné indikátory, u kterých bychom měli zbystřit.
Při kupování vajec se vyplatí ohlídat si několik základních pravidel. A nejde jen o to, zda náhodo v krabičce nějaké nechybí. Jak redakce Událostí247 zjistila na webu amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), zásadní je si při kupování vajíček ověřit, jestli jsou skladována v chladu, což zaručuje zejména prevenci nákazy bakteriemi salmonely. Ta může způsobit nemoc salmonelózu, jež se projevuje horečkami, zažívacími problémy a dalšími obtížemi, jak jsme ověřili na webu českého Státního zdravotního ústavu.
Například v Česku však toto kritérium v budoucnu už nebude povinné. Jak jsme zjistili z informací webu iDnes, tuzemské Ministerstvo zemědělství připravuje návrh vyhlášky, podle níž by v budoucnu prodejci mohli vajíčka skladovat při teplotě až 24 stupňů Celsia. Přestože toto rozhodnutí vychází z expertních stanovisek, v redakci Událostí247 jsme k němu rezervovaní a stále máme za to, že bezpečnější je vajíčka uchovávat v chladu.
S vajíčky se musí manipulovat opatrně
Další zásadní věcí je ověřit si, zda s vajíčky někdo neházela nepoškodil je. Měla by mít nerozbité, a také čisté skořápky. Ano, i znečištění vajec může indikovat potenciální problém. Jak redakce Událostí247 zjistila na webu BetterHealth, různé bakterie z nečistot mohou dovnitř vajíčka proniknout i malými, okem neviditelnými prasklinkami. Z tohoto důvodu se pak vyplatí vejce doma ani nemýt, protože tím se rozšiřují póry skořápky, a tedy i šance na proniknutí nečistot a bakterií.
Pokud si tedy domů přinesete vajíčko, které je prasklé či jinak viditelně poškozené nebo velmi špinavé, doporučujeme jej raději vyhodit a nejíst. Případné zdravotní komplikace, které by to mohlo přinést, za to rozhodně nestojí. A to ani když vezmeme v úvahu rostoucí cenu, za níž se vajíčka prodávají.
Kontrolujete si v obchodech vnitřek krabičky s vajíčky?


