Kuřecí polotovar z řeznictví Zeman obsahoval salmonelu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce nedávno informovalo o tom, že v prodejně lahůdkářství Zeman se prodával závadný polotovar.

i Zdroj fotografie: SZPI
                   

Informovali jsme nedávno třeba o tom, že v Bille v Praze se prodávalo mleté kuřecí maso z Klatov, které obsahovalo bakterie salmonely. V létě jsme na Událostech247 psali také o mraženém kuřecím z Ukrajiny, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila v provozovnách JIP východočeská a také obsahovalo bakterie salmonely.

Salmonela patří mezi časté záchyty

O tom, že kuřecí maso je náchylné na různé bakterie a kažení se všeobecně ví. Události247 v minulosti psaly například o nálezu zkaženého kuřecího masa v Albertu nebo o výskytu bakterií salmonela v kuřecích prsních řízcích v Tescu. Kuřecí maso je přitom podle expertů jedním z nejbohatších zdrojů nejen bílkovin. Je také velmi bohaté na vitamín B6, který je nezbytný pro metabolismus aminokyselin, sacharidů, tvorbu červených krvinek a posílení imunitního systému.

Oblíbené maso z Albertu je obrovské nebezpečí. Dáte si jediné sousto a máte problém. Kdo ho máte doma, ihned ho vyhoďte

Většina lidí si maso dává i do zásoby do mrazáku. Měli by ale pamatovat na to, že bakterie salmonely mráz nezničí, jak upozorňuje Státní veterinární správa. Salmonelóza se obvykle u člověka projevuje jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin, má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji 24 až 48 hodin. Charakteristické jsou především průjmy. Někdy se objevuje i zvracení a téměř vždy je přítomna horečka.

Kuřecí se salmonelou

Nedávno inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce informovali na svém webu o polotovaru s názvem Kuřecí čína Kari z prodejny Zeman maso uzeniny v Jaroměři. V polotovaru s názvem Kuřecí čína Kari byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Infantis. Právě tato bakterie může způsobit onemocnění salmonelóza. Datum spotřeby bylo do 25.1. 2024. V den odběru vzorku se odebralo 1,7 kg zmíněného polotovaru z celkového vyrobeného množství 2 kg. Do prodeje šlo tedy maximálně 300 gramů masného polotovaru.

iZdroj fotografie: Juan Emilio Prades Bel / Creative Commons / CC-BY-SA
V minulosti se už několikrát objevily případy kuřecího masa se salmonelou

Stačilo by jediné sousto neopracované potraviny a už se mohou dostavit vážné zdravotní problémy. U malých dětí a starších či oslabených osob hrozí salmonelová sepse, která může být velice vážná. Může dojít k rozsevu baktérií do krve a lymfatického systému. „Když kupuji kuřecí maso, tak ho vyndávám z té plastové vaničky a dávám ho do mrazáku v igelitovém sáčku. To už se pak těžko pozná, o kterou sérii a jaké datum spotřeby jde,“ řekla Událostem247 paní Pavla s tím, že odteď už bude raději ukládat maso v původním obalu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
50 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články