Všemi milované maso bude v roce 2024 jenom pro bohaté. Jeho cena totiž bude obrovská. Ostatní lidé ho budou muset oželet

Zdražování potravin v poslední době pociťují snad všichni. Bohužel, pravděpodobně neustane ani příští rok.

i Zdroj fotografie: Dezidor/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Upozorňujeme čtenáře, že následující text a komentář je publicistickým článkem, který obsahuje soukromý názor autora.

O tom, že od příštího roku čeká Čechy nejspíš další vlna zdražování již Události247 psaly. Zatím se mluvilo hlavně o tom, že ceny stoupnou především u produktů, které jsou energeticky náročné na výrobu, třeba mlékárenských či pekárenských výrobků. Bohužel, zde zdražování evidentně neskončí. Cena totiž podle všeho stoupne i u masa. Bude tato mnohými Čechy milovaná potravina jenom pro bohaté?

Češi maso milují

Jak připomíná web Seznam Zprávy, maso je důležitou součástí jídelníčku mnoha lidí. Například v roce 2020 snědl každý Čech v průměru 84 kilogramů masa, přičemž nejoblíbenější bylo vepřové. Oblibu masa mezi obyvateli tuzemska pak potvrzuje i server Euroskop, podle kterého ho jí v Česku průměrně až 90 procent lidí. To je přitom daleko nad evropským průměrem, který je okolo 75 procent. O to citelnější tak pro místní lidi zdražení této potraviny bude.

Růst cen, zejména u vepřového masa a uzenin lze přitom pozorovat již v těchto měsících. Zatímco loni v říjnu stálo kilo vepřové kýty průměrně 132 korun, letos v květnu to bylo klidně i 151 korun. Nyní sice ceny o něco poklesly, stále jsou však v meziročním srovnání vyšší. „Podle posledních říjnových dat obchodníci zlevnili na 134 korun. Kormidlo se ovšem může znovu otočit směrem ke zdražování,“ psal na konci listopadu web CNN Prima News.

Co za zdražováním stojí?

Jedním z důvodů je nedostatku této komodity, a to v celé Evropě. Prasat totiž výrazně ubývá a vepřové maso se tak stává nedostatkovým zbožím. K tomu je samozřejmě třeba přičíst rostoucí náklady za energie či vyšší mzdy, které se dosud do cen nepromítly. „Pokud přijde od nového roku další navýšení cen energií, musíme chtě nechtě zdražovat,“ řekl pro web CNN Prima News předseda představenstva Českého svazu zpracovatelů masa Karel Pilčík, podle kterého by zdražení u naporcovaného masa i uzenin mohlo dosáhnout až 10 procent.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Maso jí pravidelně velká část Čechů

Mnozí Češi tak nejspíš budou muset maso oželet, protože jeho cena bude dost možná obrovská. Anebo si ho opatřit jinde, kde bude levnější. Například v Polsku lze ušetřit skutečně hodně. „Pokud si vyhlídnete akci, tak maso je tu levnější třeba o polovinu,“ uvedla pro web TN čeká zákaznice, která do polských obchodů vyráží pravidelně.

Jíte maso? A pokud ano, jak často? Napište nám do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
90 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články