Nenažranost prodejců nezná hranic: V bufetech zaplatíme za kuře 628 Kč a za chleba 138. Vítejte v nové době drahoty

Mnohé restaurace zdražují ve velkém a zákazníci se nestačí divit. Pro řadu z nich už jsou ceny některých podniků přes čáru.

i Zdroj fotografie: Dezidor/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Upozorňujeme čtenáře, že následující text a komentář je publicistickým článkem, který obsahuje soukromý názor autora

Zdražování pociťují Češi na vlastní kůži již řadu měsíců. Kromě mnohokrát omílaných potravinách inflace výrazně zasáhla i další oblasti včetně služeb. Není tak žádným velkým překvapením, že ceny v hospodách a restauracích šly nahoru. To, na jak výrazné zvýšení cen si někteří provozovatelé troufli, už ale mnohé překvapí. Zdá se tak, že nenažranost některých prodejců nezná hranic. Mnozí evidentně svými cenovkami lidem vzkazují jednoduchou zprávu: Vítejte v nové době drahoty.

Oběd v restauraci se stává nedostupným luxusem

Jak totiž informovaly Události247, mnozí restauratéři si za něj již před několika měsíci neváhali říct i částku okolo 200 korun. Najdou se však také podniky, kde si návštěvníci připlatí i daleko víc. Příkladem je bufet v pražském Karlíně, který navštívili redaktoři webu PrahaIN. Ti se při pohledu na tamní ceny nestačili divit. Například za obyčejný bochník chleba si v bufetu říkají 138 korun. Za grilované kuře zde pak chtějí neuvěřitelných 628 korun. To přitom v jiných pražských restauracích stojí obvykle okolo 350 až 440 korun, dodává server PrahaIN.

Obědy v restauracích za skoro 200 korun: Češi už na jídlo v hospodách zapomínají a vrací se ke starým zvyklostem

Ceny se pak zvedly také v hospodách, a to zejména u piva. Zde navíc zdražování nejspíš není ještě u konce. Jak informovaly Události247, například Plzeňský Prazdroj plánuje od října své produkty zdražit o téměř 6 procent. Další zvyšování cen pak může nastat od nového roku. Důvodem je chystané zvýšení DPH na točené pivo, které by mělo být podle vládních plánů místo 10 procenty nově zdaněno 21 procenty, píše web Deník.

Zákazníci na vysoké ceny reagují po svém

Mnozí z nich například své návštěvy stravovacích zařízení výrazně omezili a chodí do nich jen sporadicky. Jiní své útraty snižují tím, že si objednávají méně jídla. „Dříve jsme s manželkou a dcerou chodili na pizzu a každý jsme si dali jednu. Teď si sice zajdeme posedět, ale dáme si jednu dohromady,“ řekl pro web iDnes Miroslav Beneš z Průhonic u Prahy.

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
V posledních měsících vzrostly v gastronomických podnicích ceny prakticky veškerých nabízených pokrmů a nápojů

Výjimkou nejsou ani situace, kdy se lidé namísto kompletního menu sestávajícího z polévky, hlavního chodu a pití spokojí třeba jen s částí. Tento trend ostatně potvrdil i majitel restaurace na Olomoucku František Facek. „Je znát, že lidé i u nás šetří, chodí stále, ale dají si jen jídlo, neobjednají si pití,“ uvedl pro web iDnes.

Kolik peněz aktuálně platíte za oběd v restauraci? Napište nám své zkušenosti do komentářů

Diskuze Vstoupit do diskuze
128 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články