Sníst tuhle masovou pochoutku z Billy je jako kdybyste si hodili mincí o vlastní zdraví. Našly se v ní hrozné věci, nejezte to

Koupit si v obchodech kvalitní potraviny začíná být stejně těžké, jako hledat jehlu v kupce sena.

i Zdroj fotografie:Pohled 111 / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Upozorňujeme čtenáře, že následující text a komentář je publicistickým článkem, který obsahuje soukromý názor autora.

V poslední době se v českých obchodech objevuje až překvapivě velké množství záchytů, kdy kontroloři i běžným okem zjistí, že potravina není v pořádku. Když si jdete koupit něco k jídlu, rozhodně nemáte záruku, že to bude kvalitní. Nedávno jsme například na Událostech247 informovali o závadné vepřové šunce, která se prodávala v Kauflandu. Nebyla totiž správně tepelně opracovaná.

Pozor na plesnivé uzeniny

Pokud máte rádi uzeniny a rádi si kupujete salámy, buďte opatrní. Může se totiž stát, že si domů donesete plesnivé zboží. Právě takový salám mohli zákazníci zakoupit v prodejně Billa ve Fulneku. Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce tam našli salámy Vysočina od výrobce Krahulík, u kterých se pod neporušeným obalem se na povrchu vyskytovaly kolonie plísní bílé barvy. Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. Dalo by se téměř říct, že konzumace takové potraviny je jako hodit si mincí o vlastní zdraví.

Inspekce zjistila, že vepřová šunka z Kauflandu může být zdraví nebezpečná

Při kontrole však nebyly zjištěny nevyhovující teploty skladování tohoto výrobku a potravina neměla prošlé datum minimální trvanlivosti. Je potřeba dávat pozor také na to, když kupujete vážené zboží. Pokud uzenina, například salám, pobývá dlouho ve výloze, zanechají na ní stopy umělé světlo a vzduch a horní vrstva vypadá zašedle.

Zákazník by proto měl trvat na tom, aby byla tato vrstva nejprve odkrojena, radí web iReceptář. Pokud se pak na uzenině v lednici objeví plíseň, v žádném případě ji neokrajujte a celou ji vyhoďte. Jedovaté látky mytoxiny, které se v ní tvoří, mohou poškodit ledviny, játra i váš imunitní systém.

Co když přece jen kousek plísně sníme?

Letní počasí vybízí také k venkovnímu grilování, které Češi milují. I v tomto případě však dávejte pozor na to, co kupujete. Státní zemědělská a potravinářská inspekce také varovala před párečky na gril, konkrétně šlo o výrobek NA GRIL ZÁMECKÉ PÁREČKY S RESTOVANOU CIBULKOU VÝBORNÉ KE GRILOVÁNÍ, které se prodávaly v obchodním řetězci Penny v Jablonci nad Nisou. Výrobek byl v plastové vaničce. U části z kontrolovaných balení se na povrchu uvedené potraviny vyskytovaly kolonie plísní.

iZdroj fotografie: SZPI
Salám zachycený inspekcí byl od prvního pohledu plesnivý

Potravina se nepovažuje za bezpečnou, pokud jeví známky kažení. I když můžeme plíseň snadno odhalit už pohledem, po čichu nebo chuti, u některých potravin si jí hned tak nevšimneme. Podle výživového poradce Petra Havlíčka patří mezi takové potraviny například sýry. „V momentě, kdy zkonzumuji něco plesnivého, tak rozhodně to není o tom, že začnu okamžitě propadat panice. Náš střevní mikrobiom a imunitní systém si s plísní poradí,“ ujistil pro web Blesk pro ženy Havlíček.

Koupili jste si někdy zmíněný salám domů? Podělte se s námi o vaše zkušenosti s jeho kvalitou dole v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
106 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články