Tohle maso z Albertu si kupujeme všichni. Teď se o něm zjistilo něco příšerného, nesmíte ho vůbec jíst. Máte ho doma?

Drůbeží maso je podle expertů obecně zdravé. Jak jsme na Událostech247 několikrát informovali, v poslední době to tak úplně neplatí.

i Zdroj fotografie: Realeklas / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce v tomto masu totiž stále častěji odhalují nebezpečné bakterie, které způsobují onemocnění salmonela. Právě takové maso, původem z Ukrajiny, prodávali před nedávnem v chlazené i mražené podobě například v prodejnách Makro. V pořádku nebylo ani kuřecí maso dovezené z Polska, které bylo také prolezlé salmonelou.

Maso už raději skoro nekupuji, říká zákaznice

Upozornili jsme také zákazníky, kteří chodí rádi nakupovat do obchodů řetězce Kaufland. Státní zemědělská a potravinářská inspekce tam totiž odhalila další zdraví nebezpečné maso. Konkrétně se jednalo o Husí prsa s kostí o hmotnosti 900 gramů, od výrobce Tranzit-Food KFT. V uvedené potravině byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Agona a Salmonella Nešpory. Uvedený výrobek měl datum spotřeby až do 30.9.2025.

Oblíbené maso z Penny je vrcholem odpornosti. V životě to nejezte. Sníte jedno sousto a máte problém

Nebezpečné bylo také kuřecí maso, které mohli zákazníci na podzim koupit v Penny Marketu. Konkrétně šlo o prsní řízky, které také pocházely z Ukrajiny, ale byly zpracované na Slovensku. Také toto maso obsahovalo bakterie rodu Salmonella, jak jsme na Událostech247 upozornili. „Pravdou je, že v poslední době čtu jen o tom, co závadného se v obchodech prodává. Ať už jsou to bakterie, nebo třeba vysoký obsah pesticidů,“ řekla Událostem247 paní Anežka s tím, že maso teď kupuje jen velmi zřídka.

Mrazák salmonelu nezničí

Kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce se vydali na kontrolu do prodejny obchodního řetězce Albert v Plzni – Černicích. Zaměřili se na kachnu dovezenou z Maďarska. Konkrétně šlo o Valdor kachnu bez drobů, šarže L 210090103 a datem spotřeby do 21.10 2023. V uvedené potravině byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Anatum, která může způsobit onemocnění zvané salmonelóza. 

iZdroj fotografie: SZPI
Uvedený produkt mohou mít lidé stále například v mrazáku

Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři. Zákazníci by tedy mohli mít uvedený výrobek ještě třeba doma v mrazáku. Tuto kachnu by určitě neměli konzumovat, protože jak upozornil web Státní veterinární správy, teploty pod bodem mrazu bakterie salmonelly nezničí. Salmonelóza se pak obvykle u člověka projevuje jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin. Má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů.

Koupili jste si někdy v obchodě omylem nějakou závadnou potravinu? Podělte se o to s námi v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články