V Česku se prodává nekvalitní zamrazené máslo. Jak hi poznat, abyste nenaletěli?

V Česku se už delší dobu prodávají nekvalitní másla ze zahraničí. Jde většinou o více než rok staré kusy, které byly rozmrazeny a znovu poslány do prodeje.

i Zdroj fotografie: Kagor/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Ceny potravin rostou neustále nahoru, ale že by tomu odpovídala kvalita, to se bohužel říct nedá. Co se másla týká, redakce Událostí247 vás o jeho nekvalitním zpracování informovala již v roce 2022. Každopádně informace o jeho nízké kvalitě se začaly objevovat už léta předtím. V prodejnách se čas od času objeví kusy, které jsou zmrazené a často i více než rok staré. Jak je poznat a vyhnout se jejich nákupu?

V Česku se prodávají nekvalitní másla

Máslo patří mezi základní potraviny, u kterých se bohužel v posledních letech značně zvyšuje cena. Redakce Událostí247 zjistila, že jen cena mléka se za poslední rok zvedla téměř o 3 Kč. Ještě větší růst cen zažil obyčejný chléb, jehož cena v průběhu posledních tří let vzrostla o neuvěřitelných 15 Kč. No a pak je tu máslo. Za kilogram bychom v březnu roku 2024 zaplatili 165,9 Kč. Dnes je jeho cena téměř o 80 Kč vyšší, a to 244,3 Kč za kilogram.

Soutěž o pobyt v lázních s all-inclusive

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

Bude máslo nově jen pro bohaté Čechy? Obchody chystají zdražení, které tady ještě nebylo. Lidé si dělají zásoby

iZdroj fotografie: abcMedia
Cena másla neustále roste, jeho kvalita však stále zůstává bídná

Člověk by si řekl, že když už musí za základní potraviny platit tolik peněz, musí tomu odpovídat i jejich kvalita. Bohužel tak tomu úplně není. Už v roce 2021 se začaly v Česku objevovat informace o nekvalitních máslech z ciziny, která byla zmrazena a následně se opět i po roce dostala zpět do prodeje. Podle mluvčího Zemědělského svazu Vladimíra Píchy se některá z nečerstvých másel stále objevují v českých obchodech, protože se jejich zásoby uvolňují postupně.

Co se pak čerstvých másel týká, na ta už v Česku téměř nenarazíte. Podle vyhlášky č. 77/2003 Sb., stanovující požadavky pro mléčné výrobky, jedlé tuky a oleje, se za čerstvé máslo může označovat pouze to, které má dobu spotřeby maximálně dvacet dnů od výroby. Místo nich tak máme v Česku stará zamrazená másla, jejichž kvalita je žalostná.

Jak poznat nekvalitní máslo

Máslo je v dnešní době tak extrémně drahé, že někteří raději čekají na vysoké slevy, aby si ho pořídili za přijatelnou částku. Právě nízké ceny však mohou být jedním z indikátorů toho, že daný kousek másla je nekvalitní. Jak tvrdí mluvčí Potravinářské komory Helena Kavanová, pokud je obyčejné máslo výrazně levnější, například o polovinu, pravděpodobně se jedná o zmrazený kus z hmotných rezerv.

Máme nejhorší máslo z celé EU: Všichni ho konzumujeme, a ani o tom nevíme

iZdroj fotografie: Salicyna / Creative Commons / CC-BY-SA
V Česku se nacházejí stará zmrazená másla ze zahraničí

Dalším indikátorem je jeho původ – taková másla ve většině případů pocházejí ze zahraničí, často pak z Polska, Německa či Belgie. Pokud nechcete utrácet peníze za nekvalitní výrobky, je důležité sledovat jejich složení, původ a také cenu. Raději než platit za nekvalitní máslo se vyplatí pořídit si kvalitní kousek, který většinou vyjde na dvě až tři desítky korun více.

Jak často kupujete v obchodech máslo?

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články