V Česku se rozmnožil škůdce, který dokáže během několika dní znehodnotit veškeré potraviny. Pokud se objeví i u vás, musíte okamžitě jednat.
Nevím, jak u vás, ale u mě doma, jakmile začne léto, se to začne hemžit všemožnou havětí. Přes léto se pravidelně větrá, takže se do bytu dostanou nejrůznější drobní živočichové a zbavit se jich může být pořádná fuška. Tak třeba takoví moli – celý rok je klid a v létě se jich objeví tolik, že člověk nestačí žasnout. To je pak vlastně úplně jedno, jestli máte všude nastražené pasti a preventivně dáváte do skříní levanduli – stejně si k vám najdou cestu. To samé pak platí o červotočích, kterých je teď v Česku požehnaně.
V Česku se rozmnožil červotoč
Když se řekne červotoč, většina lidí si představí malého brouka, kterého většinou najdete prožírat v přírodě dřevo. Jenže existuje i druh, který se klidně může objevit ve vaší domácnosti, a zvlášť teď, kdy řádí po celé republice. Konkrétně jde o druh s názvem červotoč spížní, který, jak už dobře tušíte, si dělá zálusk na vaši spíž. Konkrétně pak hlavně na chleba, často se totiž k jeho označení používá přívlastek chlebový.
Červotoč je malý a velmi vytrvalý návštěvník, který se z ničeho nic objeví bez pozvání ve vašem bytě či domě a zbavit se ho je opravdu náročný úkol. Ono samo o sobě je i docela těžké si ho všimnout – je totiž dost malý a většinou se skrývá v potravinách, zvlášť v těch suchých a trvanlivých. A co je nejhorší, i když se daných potravin zbavíte, tenhle malý otrava u vás stejně zůstane. On se totiž dokáže klidně i týden obejít bez jídla.
Vzhledem k tomu, že miluje teploty v rozmezí od 17 do 30 °C, většinou se s ním setkáte právě v létě a nejčastěji ve spíži. Miluje všechny suché a trvanlivé potraviny a stejně jako mol, i on si dokáže najít cestu i do uzavřených balíčků. Výsledkem je kontaminace potravin a jejich konzumace může způsobit zdravotní potíže – zvlášť v momentě, pokud kvůli zásahu červotoče obsahují plíseň. A pozor, tenhle malý škůdce si občas potraviny plete s knihami, takže vám klidně může zničit i vaši literární sbírku.
Jak na ně
To, co je na malých škůdcích asi úplně nejhorší, je skutečnost, že se velmi rychle množí. Nejdůležitější je tedy na nic nečekat a pokud možno zasáhnout co nejdříve. Prostory, ve kterých se červotoč nachází, byste měli vysát, vytřít a vydezinfikovat. Pokud se vám nechce používat žádné chemické prostředky, skvělou volbou bude voda s octem.
Všechny uskladněné potraviny, které byly napadeny, pochopitelně vyhoďte. Pokud se vám jich zbavovat nechce, pak vám doporučujeme strčit je do lednice. Jak jsme již zmiňovali výše, červotoč má rád teploty od 17 °C, takže pokud mu chcete uškodit, chlad je ideální volbou.
Nejdůležitější ze všeho je ale prevence. Všechny trvanlivé potraviny byste měli skladovat v hermeticky uzavřených skleněných či plastových dózách. Pokud máte ve spíži otevřené balíčky jídla, ze kterých by mohly padat drobky, přendejte je do dózy nebo krabičky. Jsou to totiž právě drobky na policích, které tyto malé škůdce přitahují nejvíce. No a pak samozřejmě nezapomeňte na pravidelný úklid.
A pozor – pokud se ve vaší domácnosti objeví i jiný škůdce nebo hmyz, nejdříve si zjistěte, o který druh se jedná. Jak redakce Událostí247 již v minulosti upozorňovala, likvidace některého hmyzu je totiž zakázána a může vám za ni hrozit tučná pokuta.
Setkali jste se již s tímto škůdcem?

