Žena šla do vyhlášené restaurace a málem ji trefil šlak. Vše bylo v pořádku do doby, než jí přinesli účet

Inflace způsobila, že oběd v restauraci se pro mnoho Čechů pomalu stává luxusem, který si mohou dovolit jen výjimečně.

i Zdroj fotografie: mekfouldji abdelkrim from BLIDA, ALGERIE/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Že ceny v restauracích v poslední době vystřelily nahoru není nic nového. Už na začátku roku Události247 psaly o tom, že oběd za cenu okolo 200 korun není nic neobvyklého. A od té doby šly ceny ještě výš. Podle webu FinTag si gastro podnikatelé v Praze v létě za oběd účtovali průměrných 209,5 korun. Najdou se ale i restaurace, kde jsou ceny ještě mnohonásobně vyšší.

Některé restaurace neví, kde přestat

Obzvlášť to platí pro podniky, které se nachází v turisticky vyhledávaných lokalitách. A nemusí jít jen o velká města typu Praha, ale také třeba horská střediska nebo jiné oblíbené cíle. Jedním z takových míst je bezesporu i Lipno, které je hojně navštěvovanou dovolenkovou destinací řady Čechů. A právě zde lze narazit na skutečně nevídané ceny.

iZdroj fotografie: Sharon Hahn Darlin / Creative Commons / CC-BY-SA
Svíčková na smetaně patří mezi pokrmy české tradiční kuchyně, v některých restauracích za ni však chtějí šílené částky

Web CNN Prima News například v létě psal o tom, že v jedné z místních luxusních restaurací prodávali květákový steak za neuvěřitelných 530 korun. A výrazně nižší ceny evidentně nelze čekat ani u konkurence. „Teď v sezoně máme to meníčko dražší, abychom si naspořili na zimu. Jídlo s polívkou tu vychází kolem 250 korun,“ řekl na konci léta pro web CNN Prima News provozovatel další restaurace, David Krola.

Mnozí lidé se nestačí divit

O lipenských cenách informoval v létě také server PrahaIN. Třeba ve vyhlášené restauraci Molo stála pouhá polévka 185 korun, steak z hovězí svíčkové pak dokonce 990 korun. Při představě, že by se v takovém podniku chtěla najíst celá rodina, je jediný oběd bude stát několik tisíc korun. Vše přitom může být v naprostém pořádku, avšak do chvíle, než číšníci donesou účet.

Není se tak čemu divit, že při pohledu na takové částky mnohé málem trefí šlak. Zejména pak ve chvíli, kdy obsluha přinese účet. Že ceny na Lipně byly v létě skutečně šílené potvrdila ve svém příspěvku na sociální síti X i žena, která zde jeden z podniků navštívila. „V červenci jsme tam byli a dali si tam oběd… Žádná hitparáda, ale cena byla příšerná… Čekat za ní kvalitu je asi moc.“

Kolik byste v dnešní době ještě byli ochotni zaplatit za oběd v restauraci? Napište nám o tom do komentářů pod článkem

Diskuze Vstoupit do diskuze
60 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články