Léčebné konopí se od příštího roku dostane k více lidem. Díky Pirátům přibyde dodavatelů zázračné byliny

Léčebné konopí bude od příštího roku dostupnější pro víc lidí. Lékaři ho předepíšou na elektronický recept. Umožní to novela zákona.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Lidem, kteří trpí například rakovinou, velmi pomáhá léčebné konopí. Není ale jednoduché se k němu dostat. Od příštího roku by ale mělo být vše jinak. Novela zákona upraví také strop obsahu účinné látky THC. Nová hranice bude jedno procento, což je asi třikrát vyšší dávka než doposud. Lékaři budou moci podle předlohy nově předepisovat léčebné konopí na elektronický recept. Užívá se třeba u chronických bolestí, lidem s roztroušenou sklerózou, rakovinou nebo AIDS.

Levnější a pro více pacientů

Od příštího roku se také zvýší počet dodavatelů, soukromé subjekty totiž budou moci pěstovat jednoleté byliny pro léčebné použití, vyrobit z nich léčivou látku a distribuovat ji za stejných podmínek jako jakoukoli jinou návykovou látku. Teď platí, že Státní ústav pro kontrolu léčiv vykupuje objednaný objem konopí jen od vybraného dodavatele. Díky novele má být léčebné konopí dostupnější a především levnější.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Ordinace

Stát si od toho slibuje, že vyšší konkurence sníží cenu léčivých přípravků s obsahem konopí, které z 90 procent hradí zdravotní pojišťovny. „Konopí pro léčebné použití je indikováno jako podpůrná či doplňková léčba ke zmírnění symptomů provázejících závažná onemocnění,“ píše se na webových stránkách SÚKL. Pomáhá také pacientům s Parkinsonovou chorobou nebo jinou neurologickou poruchou.

Lékový ústav bude mít víc pravomocí

Největší podporu měla novela zákona od Pirátů. Podle nich umožní, že se na produkci budou moci podílet i tuzemští zemědělci. „Kvůli dostupnějším licencím dostanou i normální podnikatelé možnost zapojit se do produkce konopí pro léčebné použití,“ píše se na webu PirátskéListy. Novela k léčebnému konopí má ovšem také své odpůrce, podle kterých by zvýšení obsahu THC mohlo být v rozporu s mezinárodní protidrogovou úmluvou.

iZdroj fotografie: Pixabay
Konopí

Senát chtěl vrátit hranici obsahu THC v technickém konopí na 0,3 procenta, ale poslanci s tím nesouhlasili. Podle přijatého znění se navíc nebude pohlížet jako na návykovou látku ani na konopný extrakt a tinkturu s obsahem do jednoho procenta THC. Lékový ústav bude mít právo blokovat internetové stránky, na kterých budou k dostání nelegální a padělané léky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články